Ožujak u Hrvatskom narodnom kazališta Zadar (Program)

grupa 1

Najavljujemo mjesečni program Hrvatskog narodnog kazališta Zadar

U ožujku 2014. program čine dramska pretplata koja donosi i jednu premijeru HNK Zadar i Kazališne družine Glumci u Zagvozdu, koncertna pretplata, jazz koncert, programi izvan pretplate te gostovanja produkcija HNK Zadar u Šibeniku i Zagrebu.

Program započinje 03. ožujka s plesnom predstavom Maskenbal Zadarskog plesnog ansambla s početkom u 18 h. Na velikoj pozornici HNK bit će predstavljene maškarane koreografije Lare Stanin, Martine Ružić, Natali Radelić i Nikoline Dolfić. Program je namijenjen djeci i mladima.

U srijedu 05. ožujka nastavlja se Ciklus Bersa i projekt Bersijada. Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja Bersinih klavirskih djela, ove godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati bit će predstavljena njegova djela za komorne sastave. Kako je Blagoje Bersa relativno rijetko skladao komornu glazbu, na ovom će koncertu biti predstavljen njegov cjelokupni opus s tog područja! Svirat će ih jedan od najreprezentativnijih hrvatskih komornih ansambala, Zagrebački klavirski trio uz dvije već afirmirane Zadranke, violinisticu Ankicu Šošu Graziani i violisticu Luciju Brnadić. Glumac Vinko Radovčić kao i prošle godine tumačit će Bersu i izvesti odabrane dijelove iz njegovog dnevnika.

Četvrtak 06. ožujka s početkom u 20 sati na kazališnim daskama matične kuće donosi predstavu o dekadentnoj obitelji iz pera Miroslava Krleže, Glembajevi u režiji Vinka Radovčića. Ovosezonska premijera u produkciji HNK Zadar dan kasnije, 07. ožujka s početkom u 20 sati gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik.

Dramska pretplata donosi crnu komediju Kazališta KNAP, Grupa, u Velikoj dvorani HNK u četvrtak 13. ožujka u 20 h nagrađenu na 37. Danima satire u zagrebačkom Kerempuhu.

Već spomenuta Bersijada 16. ožujka s početkom u 11 sati gostovat će u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Upravo je Hrvatski glazbeni zavod načinio brojna izdanja Bersinih skladbi, ali i korespodencije i dnevnika, te bio poticaj za nastanak zadarskog projekta. U Zagrebu će se na matineji predstaviti prošlogodišnji projekt – klavirska djela u izvedbi nastavnika i učenika GŠ Blagoje Bersa Zadar, pijanista Srđana Čaldarovića i naratora Vinka Radovčića.

U utorak 18.ožujka HNK Zadar s početkom u 20 sati njihat će se u ritmu gipsy swinga. Iz Italije stižu vrsni jazz glazbenici okupljeni u sastav Maurizio Geri Swingtet. Ansambl čine Maurizio Geri, vokal, gitara, Luca Giovacchini, gitara, Michele Marini, klarinet, Giacomo Tosti, harmonika i Nicola Vernuccio, kontrabas.

Kazališna udruga Igrajmo se u četvrtak 20. ožujka s početkom u 20 sati izvest će predstavu Revolucija u režiji Lucije Bajlo.

Kraj mjeseca donosi drugu ovosezonsku premijeru Hrvatskog narodnog kazališta Zadar koja će se realizirati u koprodukciji s Kazališnom družinom Glumci u Zagvozdu. Tekst francuskog mladog, suvremenog pisca Floriana Zellera, crnu komediju Istina, u režiji Danka Ljuštine igrat će Vedran Mlikota, Mila Elegović, Damir Poljičak i Žana Bumber 26., 27. i 28. ožujka u 20 sati.

Ožujak završava koncertom najveće nade hrvatskog pijanizma danas, mladog Marijana

Đuzela. U Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupit će u ponedjeljak 31. ožujka. Koncert studenta zagrebačkog i bečkog Sveučilišta koji je 2013. u konkurenciji 259 pijanista odabran među trideset pet na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven i time ostvario pravo održavanja recitala u Dvorani Brahms bečkog Musikvereina, započet će u 20 sati.

Iz predstave Grupa, (Foto: Florian Zeller)