Outsourcing je katastrofalna ideja i neljudski pristup Vlade prema radnicima

sever
Stipić: To je đavolji projekt

sever

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever ocijenio je ideju outsourcinga neosnovnih djelatnosti iz javnog sektora u privatni sektor, o kojoj se govorilo na današnjoj konferenciji o modelima učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru, „katastrofalnom”.

„Mnoge su analize pokazale da se je outsourcing neprimarnih djelatnosti izvan tvrtki i djelatnosti pokazao lošijim i skupljim, te izravno udara na prava zaposlenih na tim poslovima. U pravilu se tu radi o strukturama koje imaju niže plaće i niže vrednovane poslove pa bi se moglo reći da je to udar na najosjetljivije radnike, one zaposlene u javnom sektoru koji su prisiljeni prihvaćati bilo kakav posao za bilo kakve novce kod privatnika samo da bi radili,” rekao je Sever za narod.hr i dodao kako je taj potez nekorektan, neprofesionalan i nadasve neljudski pristup prema onima koje bi Vlada trebala najviše štititi.

Sever tvrdi da za Vladu radnici nisu ništa nego trošak, što su javno izrekli. “Ako to čine oni kao vlast, to je opasan smjerokaz kojim smjerom trebaju ići i drugi tako da možemo očekivati i nove udare,” ocijenio je Sever.

Na upit za komentar oko najave Vlade RH oko poreza na kamate na štednju i nekretnine, Sever je izjavio kako taj potez ne može više nikoga iznenaditi jer sadašnja vlast funkcionira metodom pokušaja i pogrešaka. ” Kod njih vrijedi varijanta „što rekoh, porekoh” tako da bi u ovoj vlasti trebalo uvesti neke nove sintagme poput „što rekoh porekoh, što potpisah ne potpisah”,”izjavio je Sever i dodao da je Hrvatska izgubila oko 180.000 radnih mjesta od kraja 2008. godine i ići će u tom smjeru sve dok budu postojale nesposobne vlade među kojima sadašnja drži primat.

Na upit oko daljnjih sindikalnih aktivnosti, Sever je rekao kako će za 1.svibanj zatražiti ostavku Vlade i prijevremene izbore. „Jasno nam je da je ova vlast potrošena i nadamo se da će to prepoznati i građani,” tvrdi Sever koji je na upit o prikupljanju potpisa za prijevremene izbore rekao kako taj potez još nije urađen, ali da je to jedna od mjera koje bi se mogle očekivati u narednom razdoblju.

Upitan kako napreduju pregovori o Zakonu o radu, Sever je objasnio kako nije optimističan jer mu se čini da su se jako spretno našli vlast i poslodavci u pregovorima gdje vlast pokušava poslodavcima novce kroz financije nadoknaditi tako da im to plati rezanjem radničkih prava. Nastavak pregovora održati će se petog svibnja ove godine. (Foto: JURICA GALOIĆ/PIXSELL, Narod.hr)