Skip to content

Otvorena 1. međunarodna izložba “Moslavačke minijature 2014”

moslavacki strk minijature 2014 9

U nazočnosti velikog broja posjetitelja, u prostoru popovačkog Doma kulture 6. ožujka otvorena 1. međunarodna izložba minijatura pod nazivom “Moslavačke minijature 2014”

foto-galerija

Dio je to bogatog programa ‘Mjeseca Zorke Sever’ posvećenog obilježavanju 120. obljetnice rođenja Zorke Sever, multimedijalne umjetnice koja je svojim slikarskim opusom, ali i strašću za skupljanjem etnografske građe, bila usko vezana za rodni zavičaj – Moslavinu.

moslavacki strk minijature 2014 6

Pozivom likovnim umjetnicima da promoviraju ljepotu likovnog stvaralaštva malog formata ,organizator izložbe Popovačka udruga likovnih stvaralaca ‘Moslavački štrk’, daje svoj doprinos u afirmaciji minijature kao specifičnog likovnog izraza, podsječajući nas da se život sastoji upravo od malih stvari koje nam pružaju velike radosti, od mnogo malih koraka koji nas vode željenom cilju, od bezbroj zagrljaja malih ljudi koji nas usrećuju i daju snagu za velike snove. Raznolikost izloženih radova pokazuje ljepotu osobnosti i bogatstvo likovnog stvaralaštva, te tajnu povezanost međusobno nepoznatih umjetnika koji na tren postaju cjelina isijavajući pozitivnu energiju i ljubav, a koja istodobno postaje i inspiracija njihova daljnjeg stvaranja.

moslavacki strk minijature 2014 12

Na prvoj međunarodnoj izložbi minijatura pod nazivom „Moslavačke minijature 2014″ , izlaže 171 likovni umjetnik među kojima njih 15 dolazi izvan granice Hrvatske, i to iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Predstavljeno je 348 radova u različitim tehnikama, a, pored pojedinačnih odaziva, svoje je radove organizirano slalo i 16 likovnih udruga. Na izložbi sudjeluje 17 akademskih slikara odnosno kipara, a neki od izloženih radova nagrađivani su u inozemstvu.

moslavacki strk minijature 2014 25

Stručni osvrt na 1. međunarodnu izložbu „Moslavačke minijature 2014″ predstavio je prof. Mladen Mitar, povjesničar umjetnosti, naglasivši da je ova izložba neselektivna, i da je jedini uvjet bio je format. „Tehnike su nevjerojatno bogate, izložba obiluje raznolikošću tema odnosno medija i zato će svatko ovdje naći nešto sebi interesantno. Izložba zrači obilnim entuzijazmom koji je iznimno važan u kulturi, a ovaj mali format snažno obvezuje budući je vrlo teško umjetniku svoju silnu energiju prenijeti na platno tako male površine. Iz tog je razloga minijatura jedna od najtežih i najzahtjevnijih tehnika”- napomenuo je Mitar te istaknuo da ova izložba ima iznimnu važnost za Popovaču koja pretendira dobiti još koje obilježje grada, a galerijski prostor također čini značajan epitet jednog grada. „Ova manifestacija svakako ima budućnost i imat će još značajnije reference i imena”- zaključio je Mladen Mitar.

moslavacki strk minijature 2014 29

Podršku ovoj inicijativi, promoviraju ljepote likovnog stvaralaštva i očuvanju kulturne baštine ovog kraja, izrazio je gradonačelnik Josip Mišković koji je 1. međunarodnu izložbu „Moslavačke minijature 2014″ proglasio otvorenom .
Svečano otvorenje izložbe obogaćeno je i snažnim glazbenim izričajem uz nastup Pjevačke skupine KUD-a Jelenčanka i mladog popovačkog gitarsta Gorana Žigića.

Zahvaljujući svim autorima 1. Međunarodne izložbe minijatura iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i mnogih gradova lijepe naše Domovine na sudjelovanju, popovačka udruga likovnih stvaralaca ‘Moslavački štrk’ poziva sve na ponovno zajedničko likovno druženje „Moslavačke minijature 2015″.

moslavacki strk minijature 2014 8