Osnovnoškolci će morati s novim knjigama u školu

skolske knjige

skolske knjige

Novo izdanje knjiga, slažu se i roditelji i nastavnici, različito je tek u grafičkom dizajnu od prošlogodišnjih izdanja, pa su neki roditelji odlučili svoju djecu u školu poslati sa starim knjigama. To neće biti moguće, kaže nam Sebastijan Troskot, profesor povijesti, jer profesori neće riskirati plaćanje kazni koje iznose i do 20 tisuća kuna.

“S obzirom na ovo što ja danas čitam po medijima, da ću i ja kao fizička osoba biti kažnjen novčano ako to dopustim, sami zaključite koji moj odgovor tim roditeljima može biti.”

Troskot priznaje kako postoji još jedan problem, a to su oni roditelji koji su udžbenike nabavili već u srpnju.

“Odgovor na ovo pitanje bi trebao dati ministar ili netko iz Ministarstva, što će onda biti s onim roditeljima koji su kupli nove udžbenike, hoće li ih moći vratiti natrag u knjižare i dobiti od distributera povrat novca.”

Novčane sankcije za nastavnike koji odluče nastavu voditi sa starim knjigama nemalo je iznenadilo i predsjednik sindikata Preporod Željka Stipića.

On navodi kako bi se zbog ovakvih odluka ministar obrazovanja Vedran Mornar trebao ispričati.

“Trebao bi se ispričati svim roditeljima a na škole poslati jednu vrstu obavijesti da nikakvih sankcija neće biti. Ovo je prilika da ministar pokaže da ima i tu socijalnu osjetljivost.”

Stipić ističe kako je promjena knjiga svake četiri godine još jedna u nizu loših stvari koji su ostali iza bivšeg ministra Jovanovića, koji je njom samo pogodovao nakladnicima.

Smatra i kako upravo nakladnici stoje iza ove odluke o sankcijama učitelja.

“Kome je moglo pasti na pamet uopće ove kaznene odredbe? Zato što netko želi izaći u susret roditelju. Naravno, to je moglo pasti na pamet samo nekome tko ima interes da se što više udžbeničkih kompleta proda”, kaže na kraju Stipić. (Media Servis)