Opća audijencija u Vatikanu

papa 3

Papa Franjo i nadbiskup Marin Barišić – opća audijencija 26. 11. 2014.

papa 3

Vatikan – Crkva nije neka statička, nepomična stvarnost, nije samoj sebi cilj, već neprestano putuje kroz povijest, prema posljednjem i divnom cilju koje je Kraljevstvo nebesko, kojeg je Crkva na zemlji klica i početak, podsjetio je papa Franjo tridesetak tisuća vjernika, koji su se unatoč kišnom vremenu danas okupili na Trgu svetog Petra. Među njima su bile skupine arapskih hodočasnika s Bliskog Istoka kojima se Papa obratio posebnim pozdravom i blagoslovom. Istaknuo je kako bi nas nasilja, trpljenja i grijesi morali potaknuti da sve stavimo u ruke Božje pravde. On će suditi svakoga po njegovim djelima. Preporučio im je da budu hrabri i da se drže Crkve i svoje vjere kako bi svojim svjedočanstvom, povjerenjem, nadom, opraštanjem, ljubavlju i strpljenjem očistili svijet. Osvrnuo se i na svoje apostolsko putovanje u Tursku iduće nedjelje i pozvao sve da se mole kako bi taj Petrov posjet bratu Andriji donio plodove mira, iskrenog dijaloga među vjeroispovijestima i sloge među turskim pučanstvom.

Cilj za kojim teži Crkva, novi Jeruzalem, raj nije mjesto, već stanje duše, u kojem se ostvaruju naša najdublja očekivanja, objasnio je Papa. Bit ćemo konačno zaogrnuti Božjom radošću, mirom i ljubavlju na potpun način, bez ikakve granice, i bit ćemo licem u lice s njim, dodao je Papa. Ono što predstoji, kao ispunjenje preobrazbe koja je zapravo već u tijeku počevši od Kristove smrti i uskrsnuća, je dakle novo stvorenje; nije dakle posrijedi poništenje svemira i svega onoga što nas okružuje, već je riječ o tome da će sve biti privedeno svojoj punini bića, istine, ljepote. To je naum kojeg Bog, Otac, Sin i Duh Sveti, oduvijek želi ostvariti i ostvaruje, objasnio je Papa u svojoj današnjoj katehezi.

Na općoj audijenciji je bio i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić koji se i pozdravio sa Svetim Ocem. (IKA)