Održana predizborna skupština DHK

Božidar Petrač i Borben Vladović kandidati za predsjednika

božidar-petrac

Na predizbornoj skupštini Društva hrvatskih književnika održanoj 3. svibnja kao kandidati za vodstvo te najstarije nacionalne organizacije pisaca istaknuti su aktualni predsjednik DHK Božidar Petrač te Borben Vladović. Tko će od njih dvojice u sljedećem mandatu biti na čelu DHK znat će se 7. lipnja kada će na izbornoj godišnjoj skupštini biti izabrani i članovi Upravnog i Nadzornog odbora te Časnog suda i Odbora Fonda Miroslav Krleža. Podjsetimo da Društvo hrvatskih književnika trenutačno ima 535 članova. Osnovano je u Zagrebu 1900. godine, a prvi predsjednik bio je Ivan vitez Trnski.

Predstavljamo kandidate za predsjednika DHK:

Božidar Petrač, književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik i publicist, rođen 1952. u Zagrebu. Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu, gdje je završio studij komparativne književnosti, talijanskoga jezika i književnosti i francuskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je u NSB u Zagrebu, bio je lektor na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. Godine 1989. bio je zastupnik u prvom sazivu višestranačkog Sabora te savjetnik prvog predsjednika Republike. Bio je glavni urednik Vjesnika. Izvršni je urednik biblioteke „Vrhovi svjetske književnosti”, urednik biblioteka „Hrvatska katolička baština XX. stoljeća”, „Sintagma”, „Media”, te glavni urednik nakladničke kuće „Alfa”. Prevodi sa francuskoga i talijanskoga jezika, a posebno se bavio odnosom između književnosti i religije. Priredio je, uz ostalo, niz knjiga izabrane poezije i proze, surađivao na brojnim projektima te je dobitnik strukovnih nagrada.

Borben Vladović, pjesnik, romansijer, novelist i dramski pisac, rođen je 1943. u Splitu. Školovao se u Splitu, Rijeci i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao slavistiku i povijest umjetnosti. Umirovljen je kao urednik-dramaturg na Hrvatskom radiju gdje je uz redovito radiofonsko djelovanje uredio i četiri sveska zbornika Portret umjetnika u drami. Uredio je tematski broj Književne revije – Hrvatska radiodrama (Osijek, br. 2/2007.god.). Od 2002.– 2010. godine bio je glavni urednik Male knjižnice DHK, a od 2008.– 2011. bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika. Vladovićeve pjesme prevedene su mu na petnaestak stranih jezika te uvrštene u više hrvatskih i inozemnih antologija. Njegovo djelo predstavljeno je u leksikonima i pregledima povijesti hrvatske književnosti i dobitnik je nekoliko nagrada.

Nives Gajdobranski