Skip to content

Održana 24. Croatia rediviva u Selcima

Za novog oliveata izabran Ernest Fišer

rediviva

Dana 8. kolovoza u Selcima na otoku Braču održana je 24. Croatia rediviva, manifestacija koju je utemeljio i održava je veleposlanik i pjesnik dr. Drago Štambuk. Riječ je o svehrvatskoj pjesničko-jezičnoj smotri koja se temelji na trojedinstvu hrvatskog jezika zasnovanog na zlatnoj formuli, onome vječnome ČA-KAJ-ŠTO. U Selcima je svečana večer započela otkrivanjem ploče prošlogodišnjem laureatu Branimiru Bošnjaku, a vrijedi citirati odabrani stih: „Sve je oko nas već je moralo dobiti dušu.”

U svom pozdravnom govoru dr. Drago Štambuk je publici gvorio o tome kako se uvijek moramo sjećati kako je oživjela jedina nam Hrvatskea te je, kao i uvijek, podsjetio na bogatu raznovrsnost njenog jezika. Štambuk je na selačkoj pjaci podsjetio prisutne na velikane hrvatskog jezika koji su prenosili njegovu poruku kroz izuzetno teške trenutke za Hrvatsku; također je pozvao na duhovno jačanje naroda, temelj koji je i održao tri grane hrvatskoga jezika do danas.

rediviva 1

U Selcima je na 24. po redu manifestaciji nastupilo dvadesetak pjesnika. Predstavili su čakavski pjesnici poput Zvonimira Sutlovića i Vlaste Vrandečić-Lebarić zatim štokavski, poput Ivane Šojat , Marka Gregura i Nevenke Nekić te kajkavski, kao što su Božica Brkan, Vera Grgac i Ernest Fišer. Uz brojne bračke pjesnike – Katarinu Jakšić, Sanju Mošić, Vesnu Trutanić i Silviju Buvinić, nastupili su i pjesnici koji žive izvan domovine: Anton Kikaš iz Kanade i Tomislav Žigmanov iz Vojvodine. O novom oliveatu odlučivali su dosadašnji oliveati, Vlasta Vrandečić-Lebarić i Branimir Bošnjak, zajedno s utemeljiteljem Dragom Štambukom. Oni su za novog oliveata izabrali Ernesta Fišera, kojega je utemeljitelj ovjenčao maslinovim vijencem. Ovjenčani oliveat održao je govor zahvale, te ponovno naglasio važnost zlatne formule hrvatskog jezika. Znano je da je Ernest Fišer varaždinski pjesnik i esejist, te urednik lista Kolo.

rediviva 4

U sklopu manifestacije predstavljena je nova knjiga iz biblioteke Selački korijeni, pod nazivom 100 godina Tolstoja u Selcima. Djelo je nastalo povodom stogodišnjice Tolstojeva spomenika u Selcima, autora Neve Ursić i Ive Vukovića. Djelo, između ostaloga, odgovara na pitanje zašto su baš Selca bila prva u svijetu koja su podigla spomenik velikom svjetskom književniku i mudracu.

See also  Monetizacija i što nakon 40 godina

Selca, potvrdilo se to još jednom, na pravi način, kroz pjesnički izričaj visoke kvalitete, nastavljaju svoju tradiciju obilježavanja hrvatskoga jezičnoga zajedništva i to je navažnija poruka te manifestacije.

Nives Gajdobranski

Foto: Miljenko Brezak