Održan Humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije za akciju Korak u život

Korak Lisinski 281114-13

Korak Lisinski 281114-13

Zagreb – Velikim humanitarnim koncertom Zagrebačke filharmonije, koji je održan u petak, 28. studenog u punoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinskog, uspješno je završena humanitarna akcija Korak u život.

Humanitarni koncert Korak u život označava finale akcije, a profiliran je kao koncert na kojem operni pjevači izvode najpoznatije operne arije za široku publiku. U tih sedam godina na koncertima su nastupili neki od najboljih hrvatskih i inozemnih opernih pjevača i zvijezde kao što su mezzosopranistica Denyce Graves i bariton Leo Nucci, a ove godine je gostovala poznata sopranistica rumunjskog podrijetla Elena Mosuc, poznata u opernim krugovima kao “kraljica belkanta”.

Korak Lisinski 281114-47

Elena Mosuc, rumunjska operna diva sa švicarskom adresom, uživa reputaciju jedne od najvećih sopranistica svijeta i kraljice belcanta, a u Zagrebu je nastupala već četiri puta. Njezin ekspresivni glas i vrhunska tehnika pjevanja doveli su je na najveće europske i svjetske pozornice. Proslavila se izvedbom Mozartove “Kraljice noći” u Amsterdamu, Berlinu, Londonu, Parizu, Rimu, Tokiju i Šangaju, nezaboravnim nastupom u Bavarskoj državnoj operi gdje je zapjevala Luciju di Lammermoor, Luise Miller i Elvire iz Bellinijevih “Puritanaca” i u Aalto Theateru u Essenu, Gilde i Violette u Veroni, no njen najveći uspjeh u karijeri smatra se uloga Violette Valéry u milanskoj Scali i Olympije u newyorškom Metropolitanu.

Ljubitelji glazbe mogli su u dvorani Vatroslav Lisinski uživati u iznimno bogatom programu koji im je pripremila Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Sopranistica Elena Mosuc izvela je izrazito belkantistički program, sastavljen od poznatih Rossinijevih, Donizettijevih, Bellinijevih te Verdijevih arija, što joj je omogućilo da se predstavi u najboljem svjetlu. Također su nastupili i tenor Saša Jakelić te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, koji su u drugom dijelu koncerta izveli, između ostalih, i Verdijeve arije “Va pansiero” i “Zbor Cigana”. Najavljeno je i to da će Zagrebačka filharmonija, Elena Mosuc i Ivo Lipanović slijedećeg ljeta snimiti kompaktni disk s arijama iz opera Meyerbeera i Verdija za Sony Classical.

Korak Lisinski 281114-5

Zagrebačka filharmonija stalni je partner humanitarne akcije Korak u život, koji svojim završnim koncertom svake godine priređuje pravu svečanost glazbe za sve sudionike akcije, ali i građane koji također svojim prilozima pridonose školovanju djece bez primjerene roditeljske skrbi. Koncert je istodobno i hommage našem velikom umjetniku, pokojnom maestru Vjekoslavu Šuteju, koji je također bio jedan od pokretača akcije Korak u život, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, Ive Josipovića.

Organizator akcije Korak u život, jedne od najuspješnijih i najdugovječnijih hrvatskih humanitarnih akcija, kojom se od 2008. prikupljaju sredstva za stipendiranje studenata iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji je Rotary klub Zagreb Kaptol, a jedan od začetnika je bio dr. Josip Paladino. Sveukupno je dodijeljeno uz pomoć sponzora čak 187 potpora, a od toga 35 ove godine. “U Hrvatskoj svake godine 200-tinjak djece iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu i ne zna kako dalje, a ponekad čak namjerno padaju četvrti razred kako bi još godinu dana bili osigurani”, ističe Darko Tipurić, ovogdoišnji predsjednik Rotary Cluba Zagreb Kaptol, dodajući da se upravo zbog toga Rotary klub Zagreb Kaptol fokusirao na pomoć potrebitim mladim ljudima kako bi i oni dobili jednake šanse za život.

Korak Lisinski 281114-8

Vrijednost humanitarne akcije Korak u život prepoznata je i u široj zajednici. Akcija je nagrađena strukovnom Nagradom za projekt godine POY 2013., koju svake godine dodjeljuje PMI Udruga za upravljanje projektima Hrvatska organizacijama i pojedincima za najbolje vođen projekt i najbolje projektne rezultate. Također, maestru Ivi Lipanoviću uručeno je priznanje Paul Harris Fellow.

Na koncertu su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, predstavnici Grada Zagreba, predstavnici sponzora, Rotarijanci te javni djelatnici i kulturnjaci.

Korak Lisinski 281114-14

Osim sponzora, ove su godine svojim doprinosom studentima pomogli i umirovljenici koji odvajaju svaki mjesec određenu svotu novca i tako pomažu studentima bez adekvatne roditeljske skrbi da nastave školovanje na fakultetima. Akcija traje i dalje tako da građani mogu uplatiti svoju donaciju na žiro račun akcije Korak u život: Zagrebačka banka d.d. 2360000-1102052855, a mogu pomoći i zvanjem na humanitarni telefon 060 9001.