Odredba o zabrani branja smilja na otocima udar za otočane

smilje

smilje

Odredba Ministarstva zaštite okoliša i prirode o zabrani branja smilja na otocima neugodno je iznenadila sve otočane duž cijelog Jadrana, posebice one koji to isto smilje koriste u proizvodnji eteričnih ulja. Sretan Jukić koji je nedavno u Kaštel Žegarski u najveći pogon za proizvodnju eteričnih ulja u Hrvatskoj uložio milijun eura obiteljskog kapitala i izravno zaposlio 40 radnika – ogorčen je najnovijim mjerama zabrane branja samoniklog bilja, prenosi Zadarski.hr.

– Ako je istina, jer još nitko nije ništa službeno dobio, odredbe Ministarstva zaštite okoliša odrazit će se direktno na naš posao na način da ćemo u ukupnoj masi ubranog smilja biti zakinuti za 100 posto što se tiče otoka, jer je na otocima berba potpuno zabranjena, a 50 posto što se tiče ostatka područja pod smiljem, jer je vremenski termin prepolovljen. Dakle, ukupno gledano, mi smo ovim pogođeni direktno za oko 65 posto manje smilja – kaže Jukić.

To znači, nastavlja, da će bez velikog dijela prihoda ostati oni, njihovi zaposlenici, Hrvatske šume, privatni vlasnici zemljišta pod smiljem pogotovo na otocima gdje imaju dobru suradnju, desetak tisuća berača od Konavala do Istre, ali i hrvatska država, jer se radi o izvozu.

Najveći dio smilja raste na slabo razvijenim i dostupnim područjima gdje posla uopće nema, berba smilja i ostalog bilja je jedini izvor prihoda. Dobro im dođe uz turizam, najveći broj berača su Hrvatski branitelji i njihove obitelji, a kažu u Ministarstvu gospodarstva da je to “jedna od rijetkih profitabilnih i uspješnih grana privrede”. Hrvatska je najveći svjetski proizvođač i izvoznik ulja od smilja i doći će do velike, izravne financijske štete – upozorava.

– Propisi se mijenjaju svakih pet godina, a zadnji put su promijenjeni 2012. godine, što znači da ovo nije redovna procedura jer je došlo tri dana prije jesenje berbe kao grom iz vedra neba. Morat ćemo otpustiti veći broj zaposlenika, smanjiti sve troškove. Našim kupcima u inozemstvu nikako nije jasno da je ovakvo nešto moguće bilo gdje na kugli zemaljskoj. Tu ćemo imati najviše štete, jer su to svjetske firme sa desecima tisuća zaposlenika, tako da je našom smanjenom isporukom i njihov posao u pitanju. Ovakvim ponašanjem nadležnih službi naša investicija je potpuno dovedena u pitanje. Ako se nešto ne promijeni, oko pet tisuća obitelji, direktno i indirektno, ostaje bez važnog izvora zarade. Nikome nije jasno, ni nama, ni ostalih 29 firmi, ni Hrvatskim šumama, ni lokalnim zajednicama, beračima, uzgajivačima ovaca, krava, koza, pčelarima, zašto je ova odluka donesena i objavljena. To govorim iz razloga što svi navedeni znaju da ovce, koze i krave ne jedu, ne pasu smilje, smilje nije medonosna biljka, djelatnici Hrvatskih šuma imaju potpuni uvid u berbu, plaćamo im velike naknade, veliki broj privatnih vlasnika zemljišta ima financijsku korist od smilja, nitko od mojih berača nije čupao ni kopao smilje, niti ga uništavao namjerno, što se može i sada provjeriti u našim destilerijama. Ukupno gledano, jedan dobar, uhodan posao za društvo i širu zajednicu je doveden u pitanje takvom odlukom – ističe Jukić dodajući da navode o ovcama, kozama, kravama i pčelama zna iz osobnog iskustva, jer ih i sada posjeduje i bavim se time od djetinjstva.

Ako se navedena mjera odmah ne povuče, propast će nam sva investicija u koju smo uložili vlastiti kapital, sve što imamo i znamo, otpustit ćemo radnike, prestati plaćati obaveze koje do sada uredno podmirujemo i svi će reći da sam nesposoban. Hitno treba započeti kupnju zemljišta za uzgoj smilja, što je možda rješenje za ovu situaciju ili možda put u potpunu propast jer će Ministarstvo donijeti neki drugi propis kojim će i to zabraniti ili ograničiti. Hitno treba pronaći način preseljenja posla u Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju, Makedoniju, jer tamo potiču berbu i uzgoj smilja. Nije bilo potrebe i nema smisla ovakva mjera, pogotovo pri kraju godine, s čime se slaže većina firmi koje se bave smiljem. Predlažem i molim Ministarstvo da je hitno povuče. Postavljam pitanja cjelokupnoj javnosti: tko ili što stoji iza ovakvih stvari i koliko je ova odredba u sukladnosti sa trenutnim zakonima? (M. Kalajžić/dubrovacki.hr)