Skip to content

Odlučno NE outsourcingu u zdravstvu

evs cleaning floor hospital

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske održat će u Radničkom domu u Zagrebu konferenciju za novinare “Odlučno NE outsourcingu u zdravstvu!”. Predsjednica tog sindikata Spomenka Avberšek iznijet će argumente zbog kojih se taj sindikat oštro protivi outsourcingu u zdravstvu

Iz sindikata pitaju želi li se ugroziti zdravlje pacijenata samo zato da bi nekoliko poduzeća dobilo prostor za zaradu. Kažu kako ušteda u državnom proračunu ne bi bilo jer bi Vlada i dalje iz proračuna plaćala privatnike kojima je prioritet – profit.

Poslodavci spremni investirati 100 milijuna kuna

Tvrtke koje čine HUP-ovu Koordinaciju poduzeća iz uslužnih djelatnosti spremne su sudjelovati u procesu izdvajanja (outsourcing) uslužnih djelatnosti iz dijela javnog i državnog sektora, preuzeti oko 30.000 zaposlenih s njihovim radnim pravima, donijeti uštede, dignuti kvalitetu usluga te investirati 100 milijuna kuna. Uvjet im je da Vlada u planiranju i provedbi izdvajanja slijedi najbolju europsku praksu i postavi realne i održive okvire u kojima privatni sektor može uspješno realizirati proces izdvajanja, poruka je s konferencije za novinare u HUP-u.

Privatne tvrtke za održavanje zgrada, čišćenja i druge uslužne djelatnosti ne žele preuzeti samo zaposlenike, već i nabavu svih materijalnih sredstava koja idu u paketu s tim ljudima, a računaju da je riječ o oko 30.000 zaposlenika. Velik prostor za uštedu vide u ujedinjavanju nabave i smanjenju troškova, a materijalna prava radnika ne bi se diralo, ostala bi onakva kako ih dogovore Vlada i sindikati.

Kao najbolji recentni model izdvajanja iz Europske unije naveli su talijanski model koji je postigao odlične rezultate. U Italiji su u kratkom roku postignute uštede od 20 posto, dok je produktivnost rada optimalnijom organizacijom porasla između 40 i 60 posto.

Opačić: Voljela bih tripartitni dogovor o outsourcingu

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi kako bi voljela da se postigne tripartitni dogovor Vlade, sindikata i poslodavaca o outsourcingu za prateće usluge.

Mi u Vladi otvoreni smo za pregovore o duljini trajanja zaštite radnika koji će zajedno s gospodarskom cjelinom promijeniti poslodavca, ali treba voditi računa i o europskim direktivama, kazala je Opačić nakon sastanka na temu “Projektni plan dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije 2014.-2016.”.

Slijedit ćemo primjere dobre europske prakse koji se odnose na izdvajanje pratećih službi izvan javnog i državnog sektora, najavila je Opačić.

Na sastanku se, kazala je, razgovaralo i o specifičnim cjelinama kao što su one u sustavu zdravstva koje, dodala je, treba ozbiljno razmotriti i vidjeti mogu li se uopće izdvojiti. Najvjerojatnije ne mogu jer to su specifični dijelovi u zdravstvenom sustavu koji bi izdvajanjem mogli ugroziti živote građana u bolnicama zbog razine bakterija i sličnog, ustvrdila je Opačić.