Odjeci ljeta Dorice Matjan

Sample Image

U programu otvorenja sudjeluje muška vokalna skupina pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski.

Izložbu će otvoriti likovni kritičar Stanko Špoljarić koji je napisao tekst u katalogu.

Sample Image

Slikovitost juga prepoznata u raskoši kolorita inspiracija je Dorice Matjan u njenom posljednjem ciklusu. Slikarice zanimljivog opusa u kojem korespondiraju djela asocijativnosti predmetnog i opisnost pejsažnog. Različitosti utkane u jedinstven osjećaj za oblik, srodnu gestualnost i dosegnutu napetost površine. Razlike su logične u mjeri kolorističke vibrantnosti, potaknute blistavošću boje motiva. No i na kromatskoj strani postoje dodiri u energiji silnica boje i uravnoteženosti pojedinih ploha. Ipak pejzaž i veduta postavljaju i svoja pravila interpretacije u potrebi njegovanja činjeničnosti predloška, jer Dorica se odlučila za konkretne prizore, za karakteristične izglede, prvenstveno Betine, Murtera kornatskog otočja, a zatim Hvara i Dubrovnika.

Sample Image

Ponuđenu ljepotu istinski je posvojila te je u otocima šibenskog arhipelaga uočila scene reprezentativne širine i likovno simpatične zakutke. Primjerice pitoresknu Betinu s dominatnim tornjem župne crkve sv. Frane Dorica je oblikovala sjajno ritmiziranim partijama intenzivne boje, osvajajući slobodu ekspresionističke geste, primjenjujući je i na trag mora i otvorenost neba. Na identičan način sabire epiderme tkiva arhitekture mjesta, postižući i u suženosti kadra dojam mediteranskog prostora. Razlog za to je u uhvaćenom treptaju ugođaja, potenciranom difuznošću svjetla. Dorica Matjan ljepotu povezuje s vedrinom, stanjima emotivnog zanosa, radosti zbog veličajnosti prirode i svega stvorenog u njoj. Uz njenu neospornu slikarsku vještinu, senzibilitet za boju, i time dosegnutu sigurnost pristupa, uvijek postoji nota začudnosti pred bogatstvom sadržaja. I plavetnila mora i neba dostatna su joj za puninu slikarskog doživljaja. Dakako slojevitost motiva je šira, vidljiva u kompozicijama raznolikog raslinja i kamenih zdanja, a posebno brojnim brodicama i čamcima. Plovilima koja su tipovima i oblicima veza s ribarskom tradicijom kraja, i primjer su istinske ljubavi za more.

Sample Image

Dorica ih prikazuje i pojedinačno, no češće u nizu poredane uz mol. Dajući i krmi i provi taktilitet drveta, tonovima sivog i plavog, prenoseći ih u nemir odraza i dubinu sjene. Mijenja rakurse, udaljava se od njih i približava, donoseći precizno konstrukciju čamca, ali i sumarnim potezom ističe njihovu siluetu. I deskripcijom i naznačenošću forme Dorica Matjan uvjerljivo je slikarski osmislila prožimanje brodica i mora, dajući toj iskonskoj priči i blagu konotaciju simboličnog. Događanja u trenutku vremena, protegnutog na prošlo i buduće. Doričin izraz poetskog realizma ne zaustavlja se na nepromjenjivosti motiva, već osvojenom slobodom sugerira likovni i sadržajni vitalitet scene. To vrijedi i za murtersku ribarnicu i pogled prema Kornatima. I dubrovačke vizure, s orjentirima svjetski znanih stoljetnih spomenika prenijete su pulsiranjem boje, ekspresijom upućenoj atmosferi spoja prošlosti i sadašnjosti. Dorica Matjan ne narušava preglednost uprizorenja, no zvučnošću palete nadilazi strogu tektoniku slike. Jer boja je u konstanti Doričine kreativne igre uzdignuta do smisla slike. Umjetnosti izrasloj na potki klasične estetike, ali i suvremenoj preobrazbi ranijih iskustava. Prepoznata bit motiva, odnjegovana talentom, dovela je osobnosti slikarskog svijeta Dorice Matjan, prostora ljepote kojem vjerujemo.

Stanko Špoljarić

Sample Image

Dorica Matjan je rođena je 1973. godine u Zagrebu. Godine 1997. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana. Bavila se pedagoškim radom, ilustracijom i organiziranjem izložaba (Svjetske vojne igre, časnički dom „Petar Zrinski", „IGRE"). Izlagala na dvadesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi. Godine 2003. dobitnica je prve nagrade na izložbi „Kunst in der Stadt" u Mainz-u. Članica je HZSU i HDLU-a. Živi u Zagrebu.

Vesna Makovec