Odbor za zakonodavstvo za zakon o životnom partnerstvu

miljenic FAH

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je, uz dva suzdržana glasa zastupnika HDZ-a, u prvom čitanju podržao Vladin prijedlog zakona o životnom partnerstvu

Tim je zakonom predviđeno izjednačavanje prava istospolnih parova s pravima koja uživaju bračni partneri u svim segmentima, osim u posvajanju djece.

Prijedlog je uvodno predstavio ministar uprave Arsen Bauk, koji je ponovio da je riječ o pokušaju demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora u hrvatskom društvu.

Podsjetio je na referendumsku odluku kojom je brak Ustavom definiran kao životna zajednica muškarca i žene te zaključio da predloženi zakon “odražava realni društveni kontekst i svijest da je potrebno ukloniti postojeće prepreke društvenoj jednakosti istospolnih zajednica”.

“Vjerujem da smo predložili ono što je većini građana prihvatljivo u ovom trenutku”, zaključio je Bauk.

SDP-ovi zastupnici Peđa Grbin i Marija Lugarić ocijenili su, međutim, da bi do drugog čitanja trebalo razmotriti i da se mogućnost roditeljske skrbi nad djecom partnera u životnoj zajednici omogući i u slučajevima kada je jednom bilološkom roditelju oduzeta roditeljska skrb. (Foto: Hina, Dalje)