Skip to content

Od Vidovića do Ivaniševića

U Galeriji Kula, povodom obilježavanja 15 godina rada, 23. prosinca 2009. godine, otvara se izložba splitskih slikara pod nazivom ”Od Vidovića do Ivaniševića”.
Autor teksta kataloga je akademik Tonko Maroević, a izložbu otvaraju dr. Radoslav Tomić i dr. Ivo Babić.

Sample Image

Sample Image
Emanuel Vidović

Splitski slikari u galeriji Kula

Petnaest godina svojega djelovanja galerija "Kula" obilježava izložbom splitskih slikara, onih rođeni u tome gradu i onih koji su svojim djelovanjem s tim gradom intimno vezani. Na taj način galerija najbolje potvrđuje svoj temeljni program, održava zanimanje za likovno stvaralaštvo u matičnoj sredini, pozivajući se na relevantnu tradiciju i nezanemarivi kontinuitet. Nipošto nije slučajno što je prigodom prve trogodišnjice rada galerije "Kula" pozdravne riječi uputio povjesničar umjetnosti Kruno Prijatelj, zaslužni istraživač dalmatinske kulturne baštine i karizmatični voditelj splitske Galerije umjetnina. U svojoj je prigodnoj besjedi evocirao impozantnu izložbenu praksu u gradu, te poželio novoj ustanovi da nastavi slijedom značajnih prethodnika, uključujući i djelatnost galerije koju je dugo vodio.

Sample Image

Sample Image
Jakov Pavić

Kroz desetljeće i pol radnoga postojanja galerije "Kula" su prodefilirali mnogi najznačajniji suvremeni hrvatski slikari i kipari, posebice oni vezani uz klasične medije, ali isto su tako uspješno prezentirani i brojni radovi umjetnika iz susjednih država, pa i stvaralaca iz ostalih zemalja.

Sample Image

Sample Image
Jerolim Miše

U vremenima nesklonim štafelajnoj slici i kiparstvu s postamentom, galerija "Kula je nastojala očuvati kriterije vitalnosti i komunikativnosti izraza, posebno se trsila oko afirmacije stvaralaštva mediteranskog predznaka.

Sample Image

Sample Image
Milan Tolić

Razumije se, u njoj su posebno učestalo izlagali autori iz splitskog kruga, pa se ovom svečarskom izložbom nudi određeni uvid u potencijale sredine i u nedvojbene preferencije galerijske "politike".

Sample Image

Sample Image
Joko Knežević

Iz Splita su krenuli i u Splitu djelovali tako istaknuti hrvatski umjetnici kao što su Emanuel Vidović i Antun Zuppa, a u njemu su također vrlo dubokog traga ostavili Jerolim Miše i Marino Tartaglia. Likovnu živost ambijenta održavali su od dvadesetih godina prošlog stoljeća Milan Tolić i Josip Botteri, a od tridesetih Ivan Sikavica i Joko Knežević. Obnoviteljsku svježinu su u prvim poratnim godinama unijeli Ante Kaštelančić i Ljubo Ivančić, a za njima je slijedila važna dionica Jakova Pavića i Vaska Lipovca, dok nesmanjenu agilnost u suvremenosti pokazuju autori poput Mile Skračića, Josipa Botterija-Dinija, Matka Mijića, Petra Jakelića, Ratka Janjića-Jobe, Ante Mandarića i Stjepana Ivaniševića.

Sample Image
Ivan Sikavica

Pokazujući djela relevantnih umjetnika, često i slike dosad nepoznate javnosti, ova izložba nadmašuje prigodnost povoda te može opravdano motivirati ljubitelje slikarstva da je posjete. A galeriji "Kula" želimo da ustraje u svojoj ambiciji njegovanja "lijepih umjetnosti" i opstane kao jedno od kulturnih žarišta dalmatinske regije.

Tonko Maroević

Sample Image
Antun Zupa

Sample Image
Ante Kaštelančić

Sample Image
Ljubo Ivančić

Sample Image
Jozo Botteri

Sample Image
Ante Mandarić

Sample Image
Mile Skračić

Sample Image
Matko Milić

Sample Image
Petar Jakelić

Sample Image
Vasko Lipovac

Sample Image
Josip Botteri Dini

Sample Image
Ratko Janjić Jobo

Sample Image
Stjepan Ivanišević

Duje Mrduljaš

Akademija-Art.net