Objavljena bankarska tajna: Kredit za Šegona bio najskuplji u 2012. godini

FAH-linic milanovic

Društvo Facta Vera d.o.o., koje se našlo u središtu afere o potencijalnom sukobu interesa zamjenika ministra financija Branka Šegona, u pisanom je obliku dalo suglasnost HBOR-u za javnu objavu podataka. Tako su ih oslobodili čuvanja bankarske tajnke, pa su se iz HBOR-a obratili priopćenjem u kojem iznose detalje kredita.

Doznaje se da se društvo Facta Vera d.o.o. prvi puta obratilo HBOR-u u vrijeme kada su ulazili u projekt kupnje i obnove hotela Korkyra 2008. godine, no HBOR zbog nedostatka sredstava uslijed utjecaja financijske krize nije bio u mogućnosti pratiti projekt, te je projekt financiran od strane poslovne banke.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz podjelu rizika s poslovnom bankom odobrila je u srpnju 2012. godine na sjednici Uprave HBOR-a društvu Facta Vera d.o.o. kredit u iznosu od 31,4 milijuna kuna na ročnost od 17 godina od čega su četiri godine bile razdoblje počeka.

Kamatna stopa za 5 milijuna kuna je 3 posto godišnje, a za iznos od 26,4 milijuna kuna kamatna stopa je tržišna i iznosi 5,74 posto godišnje, što znači da je prosječna kamatna stopa za cijeli kreditni iznos 5,31 posto.

U vrijeme odobrenja kredita kamatna stopa po programu Turizam iznosila je 3 posto, odnosno 1 posto za tržišno dokazane poduzetnike koji ulažu na otoke.

Odobreni kredit društvu Facta Vera d.o.o. je najskuplji kredit odobren za potrebe kreditiranja turizma u 2012. godini tijekom koje je odobreno 77 kredita po programu Turizam u iznosu od 1,5 milijardi kuna, uz prosječnu kamatnu stopu od 2,7 posto.

HBOR je pri odobravanju ovog kredita odstupio od kamatne stope predviđene programom i odobrio tržišnu kamatu od 5,74 % za dio kredita koji se odnosio na refundaciju uloženih sredstava u obnovu hotela Korkyra. Za dio kredita koji se odnosio na novu investiciju Facta Vera je dobila kamatnu stopu od 3, a ne 1 posto iako se radilo o ulaganju na otok jer društvo nije ispunjavalo uvjete tržišne konkurentnosti, piše to u priopćenju kojeg potpisuje Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a. (Foto: FAH, Dalje)