arsen dedic i matija dedic
 
Kao i prijašnjih godina, zagrebačko ljeto obogatit će nizom glazbenih, kazališnih i likovnih programa petnaesto izdanje Scene AMADEO. Sve priredbe održat će se u atraktivnom atriju Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja u Demetrovoj ulici 1 u Zagrebu od 25. lipnja do 31. srpnja 2014. godine

Ljetna Klupska kazališno-glazbena scena AMADEO, koja ove godine slavi 15. godinu svoga rada u povijesnom atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj 1 na Gornjem gradu, priredila je svojoj vjernoj publici i sve brojnijim gostima našega grada bogat kazališni i glazbeni program.

U kazališnom dijelu programa vrijedi istaknuti Prvi međunarodni kazališni festival akademija dramskih umjetnosti na kojem će od 25. do 29. lipnja 2014. godine sa svojim studentskim predstavama nastupiti Akademije dramskih umjetnosti iz Ljubljane, Tuzle, Rijeke, Osijeka i Zagreba.

S obzirom na smanjeno financiranje Scene AMADEO, glavnina priredaba raspoređena je u nešto više od mjesec dana (kraj lipnja i cijeli srpanj).

Tijekom mjeseca srpnja publika će imati prilike vidjeti i predstave Ritina škola i kultne Stilske vježbe kao i sjajnu monodramu Zijaha A. Sokolovića „Roda, ili kako sam došao na svijet”, te nagrađivanog Čehovljevog „Medvjeda” u kojoj ovaj sjajni umjetnik nastupa s ljubljanskim jazz ansamblom Lolita.

Glazbeni program Scene AMADEO svečano se otvara 1. srpnja 2014. godine koncertom Arsena i Matije Dedića. Nakon njihova koncerta bit će prikazan novi film o Arsenu Dediću „Moj zanat” redatelja Mladena Matičevića. Slijedi premjerni koncert Ansambla X arte u kojem, uz proslavljenu hrvatsku čelisticu Moniku Leskovar, nastupaju violinist Sreten Krstić, šef dirigent Zagrebačkih solista, flautist Dani Bošnjak, lutnjist Srdjan Berdović, te Krešimir Haas na čembalu. Na programu su djela J. Bošnjaka, J. S. Bacha i D. Scarllatija.

Monika Leskovar

Publika će imati priliku uživati u još jednoj premijeri, nastupu sjajnog klaviriste Matije Dedića i mladog talentiranog jazz glazbenika Šimuna Matišića.

Među programima Scene Amadeo koje ove godine vrijedi istaknuti svakako su nastupi proslavljenog svjetskog gitariste Miroslava Tadića i kultnog Ramba Amadeusa, te gitariste Petrita Cekua koji je proteklih godina svojim virtuoznim nastupima stekao svjetsku reputaciju. Ovaj vrsni umjetnik nastupit će sa solističkim recitalom, te sa svojim Triom Elogio. Tu su još i ,nastupi popularnih Cinkuša, Klape Nostalgija, sjajnih Mariachi Los Caballeros, te moskovskog gudačkog kvarteta Dominant, te ljubljanskog ansambla Mascara.
Za sve ljubitelje flamenko glazbe od 10. do 12. srpnja održat će se III. Festival flamenka na kojem će uz izvođače iz Španjolske nastupiti plesači i glazbenici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Kao i prijašnjih godina organizira se u prostoru Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja i jedna likovna izložba s temom životinja i prirode. Ove će godine nove slike s temom životinja od 3. srpnja 2014. godine predstaviti zagrebački akademski slikar Bane Milenković.

PROGRAM!

Leave a Reply