Obitelj je središte ljubavi, koja ne odbacuje nikoga

Papa-Franjo 1
Papina poruka sudionicima Prvoga latinsko-američkog kongresa za obiteljski pastoral

Papa-Franjo 1

Obitelj je središte ljubavi, koja ne odbacuje nikoga, istaknuo je papa Franjo u poruci sudionicima Prvoga latinsko-američkog kongresa za obiteljski pastoral, koji se pod pokroviteljstvom Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike od 4. do 9. kolovoza održava u Panami pod geslom “Obitelj i socijalni razvoj za puninu života i misionarsko zajedništvo”.

Obitelj je središte ljubavi, u kojem vlada “zakon poštivanja i zajedništva”, kadra je oprijeti se svjetovnim “manipulacijama”. Obitelj omogućuje da se nadvlada “lažna oprečnost između pojedinca i društva”; nitko nije odbačen u obitelji, u njoj su svi, starci i djeca, prihvaćeni. U obitelji se rađa kultura susreta i dijaloga, otvaranja prema solidarnosti i transcendenciji, istaknuo je papa Franjo. Potom ističe dva posebna obilježja obitelji: stabilnost i plodnost. Stabilnost proizlazi iz ljubavi sve do smrti, ona dakle oblikuje osnovno tkivo ljudskoga društva, daje mu čvrstoću i povezanost. Glede pak plodnosti, Papa objašnjava da se u obitelji rađa novi život te se zahvaljujući širenju obzora življenja rađa i novi svijet.

Unatoč očaju i porazima, moguć je suživot utemeljen na poštovanju i povjerenju jer obitelj, suprotno od materijalističkoga shvaćanja svijeta, ne svodi čovjeka na sterilni utilitarizam, nego ga usmjerava i prati njegove najdublje želje. Obitelj je predmet i čimbenik evangelizacije, u njoj čovjek uči kako se Bogu otvoriti, u njoj se vjera miješa s majčinskim mlijekom. Obiteljska ljubav dakle dodatnom vrijednošću oplemenjuje svako djelovanje muškarca i žene, ustvrdio je Sveti Otac.

U zaključku poruke Papa podsjeća na tri ključne riječi koje treba njegovati u obitelji, odnosno oprostite, hvala i molim, a moli Gospu Guadalupsku da svaku obitelj učini izvorom života, sklada i vjere. Papinu je poruku na otvaranju kongresa pročitao mons. Raul Martin, biskup Sante Rose u Argentini, ujedno i predsjednik Odjela za obitelj, život i mladež Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike (CELAM). (IKA)