Obitelj godinu dana živjela bez šećera

no sugar x

Inspirirana istraživanjem i pisanjem profesora Roberta Lustiga i novinara Michaela Mossa, Eve Schaub odlučila je provesti eksperiment. Ona, njezin suprug i kćeri Greta i Ilsa, cijelu su 2011. proveli ne konzumirajući šećer. Pomno su birali svaki proizvod kako bi izbjegli kukuruzni sirup, fruktozu, med, melasu ili umjetne zaslađivače. Sve su više hrane počeli pripremati kod kuće, a svakom članu obitelji dopuštena je jedna iznimka s malim količinama šećera.

no sugar x

O svojim je iskustvima progovorila u knjizi “Year of No Sugar” (Godina bez šećera), a za HuffPost ispričala je i kako je do svega došlo.

“Nakon što mi je suprug pokazao video o štetnosti šećera koji se dodaje u hranu, nekoliko dana nisam prestala razmišljati o onom što sam vidjela. Danima nisam mogla izbaciti iz glave što sam vidjela. Šećer je bio na svakom koraku i počela sam propitivati način na koji se hranimo i čime hranim svoju obitelj”, rekla je Eve i dodala: “Suprug i ja s ovim eksperimentom nismo imali problema, ali djevojke su potpuno druga priča. Pretpostavljala sam i nadala se gomili pozitivnih stvari, ali znala sam da put neće biti jednostavan”.

Ono što je mnoge razočaralo je činjenica da Schaubovi u ovom periodu nisu smršavjeli, ali imali su više energije i manje su se razbolijevali. No, mršavljenje nije ni bilo cilj ovog eksperimenta.
“Kad je eksperiment završio, nismo znali kako dalje. Nakon godine dana striktnog slijeđenje ovog pravila, otišli smo u supermaket. Naši su prijatelji mislili da ćemo sad poludjeti i nadoknaditi sve ‘propušteno’. Ali nije bilo tako. Želja za šećerom se drastično smanjila. Primijetili smo da nam se ukus mijenja. Slatke su nam stvari s vremenom postajale odbojne. Osjećali smo se i bili zdraviji, manje smo se razboljevali, čak su nam i prehlade bile puno blaže. Djeca su manje propuštala školu.”, rekla je Eve.

Tvrdi da je najveća korist eksperimenta bila to da je cijela obitelj počela živjeti zdravije i bolje se hraniti. Jedu više voća i povrća, paze što kupuju i prave svoju hranu (kruh, majoneza) jer nećete vjerovati gdje se sve stavlja šećer.

Na mnogim proizvodima nije naveden šećer kako sastojak već se koriste mnoga druga imena koja su zapravo – šećer. Teško je biti upoznat sa svima njima, ali ovo su neka od njih – koncentrirani voćni sok, dekstroza, maltoza, kristalinična fruktoza, sok od trske u prahu, invertni šećer, sirovi šećer, maltozni sirup, kristali trske, fruktoza…

Eve za kraj dodaje da njezin cilj nije natjerati ljude da uvode ekstremne promjene kao i oni već da podigne svijest o šećeru koji se dodaje u gotovo sve što kupujemo jer, kako kaže, ona nije ni liječnica ni nutricionist već samo zabrinuta majka koja je odlučila poći u avanturu.

Atma.hr