Obama priznao torturu nad zatvorenicima

Predsjednik Barack Obama na konferenciji za novinare je priznao da je SAD pogriješio pribjegavajući torturi kako bi ishodio informacije od terorista nakon napada 11. rujna 2001.

Barack-Obama

Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari protivne našim vrijednostima”, priznao je, prenosi agencija dpa. To se dogodilo u stanju povećanog stupnja sigurnosti nakon napada 2001. i važno je za nas da previše zbog toga ne moraliziramo, rekao je Obama koji je o mučenju progovorio novinarima jer se očekuje da senatski odbor objavi izvješće o tehnikama ispitivanja navodnih terorista, prenosi HRT.

Obama je priznao da je SAD svojim tehnikama prešao crtu i zaključio da se to mora shvatiti i prihvatiti. I kao zemlja preuzimamo odgovornost u nadi da se to u budućnosti neće ponoviti, rekao je.

Kazao je da stoji uz direktora CIA-e Johna Brennana koji je u četvrtak priznao da je agencija pretraživala računala u Senatu kojima se koristilo osoblje zaduženo istražiti kakve je tehnike CIA primjenjivala ispitujući osumnjičene teroriste. Brennan se senatorima ispričao zbog pretraživanja računala.

‘Putin griješi zanemarujući učinak sankcija’

Učinili smo sve što možemo da podržimo ukrajinsku vladu i odvratimo Rusiju od dubljeg zadiranja u Ukrajinu, rekao je Obama. No ograničenja postoje u onome što SAD može učiniti ako Putin i Rusija nastave zanemarivati vlastite dugoročne interese, rekao je Obama.

Objektivno govoreći, predsjednik Putin trebao bi to riješiti diplomatski da im se sankcije ukinu i rusko gospodarstvo vrati rastu, rekao je Obama.

Veto na zakon o imigraciji?

Obama je na konferenciji za novinare govorio i o prijedlogu novog zakona o imigraciji o kojem raspravlja Predstavnički dom.

Republikanci pokušavaju prihvatiti ekstremnu i neizvedivu verziju zakona za koju već znaju da ne vodi nikamo, rekao je i najavio da bi mogao staviti veto na taj zakon i sam riješiti taj problem, s Kongresom ili bez njega.

U devet mjeseci, do 30. lipnja, otprilike 57 000 djece iz Srednje Amerike pritvoreno je na američko-meksičkoj granici zbog prelaska bez roditelja.

Suočena s osjetljivim pitanjem koje izaziva političke podjele, administracija kani većinu djece poslati kući jer ona ne zadovoljavaju uvjete za traženje azila ni za dobivanje izbjegličkog statusa. (Dalje)