Novi album Amire Medunjanin – Silk & Stone

amira Medunjanin - Silk  Stone

Nekad davno, kažu ljudi što se time bave, sevdah se pjevao samo uz saz, tiho – Dalmatinci bi rekli sotto voce. U to je vrijeme bio sasvim muška priča: pjevač i saz sevdahom su utišavali mahalu, grad i cijeli svemir kako bi ih čula ona kojoj se obraćaju. Za žene, naime, u sevdalinki je bilo mjesta samo u njihovim lirskim stihovima, ili iza zatvorenih pendžera.

Naravno, i one su pjevale – postoje nebrojene sevdalinke kojima je cijeli bliski rod ženski – ali njihov je sevdah bio samo njihova stvar. Žene su ga pjevale u svojoj maloj mahali, u svome svemiru iza zatvorenih pendžera. Stihovi ženskog sevdaha jednako se obraćaju muškarcu – obraćaju mu se čak i kad ona pjesmom razgovara s majkom – ali muškarac ih ne čuje, niti treba čuti, a počesto i ne smije. Zato žene ne pjevaju uz saz: njihov se sevdah ne pjeva da ga se čuje. Žena je u njemu sama sa sobom i svojom tišinom, a fizika ne poznaje većeg svemira od ženske tišine.

Ženski je sevdah tako formom isti, ali suštinom posve drugačiji medij od muškog. U muškom sevdahu žena je u pjesmi, u ženskom je pjesma u ženi: to su ona ljubavna pisma što ostaju zauvijek u ladici, poslana zapravo onome tko će ih jednog dana pronaći.

Amira Medunjanin pronašla je cijelu škrinju takvih pisama. Pisale su ih žene sa svih strana ovog jezika: Sejdefa iz Crne Gore, Elena i Milica iz Makedonije, Jadranka iz Sarajeva i šejtan-devojče iz Vranja, i ona pašina robinja što je pobjegla s dva tovara zlata, i ona nesretnica iz Koprivničkog Ivanca što je čula da se dragi u Koprivnici ženi, pa mu devet mjeseci nosi dar za vjenčanje. Geografski, naravno, ne pripadaju sve sevdahu – ili barem ne njegovom žanrovskom kanonu – ali njihov je rukopis isti, iz one iste tišine koja od svake ženske pjesme čini sevdah.

Čak i od muške pjesme Amira će tako napraviti žensku: “Kradem ti se u večeri”, recimo, nije muška samo zbog toga što glas u njoj moli Allaha “da ti drugog dade”, niti će postati ženska tek molitvom Allahu “da ti drugu dade”. Sasvim ženska, međutim, postat će u Amirinom glasu i njenoj tišini, istoj iz koje žena pjesmom priziva dragoga da joj “dođe u akšam”, ovdje nimalo valjda slučajno jedinom otpjevanom bez muzičke pratnje: onoj dakle tišini u kojoj je moguće da žena i sama ode dragome u akšam, pa se “krade u večeri”.

Učinit će vam se, istina, pa ćete pod svilom Amirina glasa osjetiti kamenčiće drugih zvukova. Bojan za klavirom, Nenad i Stjepan s kontrabasom, Hakan na kanunu, Yurdal na udu i Boško na gitari a tu su, međutim, samo da pojačaju žensku tišinu: oni se ne vide,ali svili daju oblik. Teško da se instrumentom može više.

A neće biti slučajno ni to da je kamenje pod svilom muško, i da su muški baš svi prsti što prebiru po Amirinoj tišini. Nije to namjera, to tako naprosto jest: svi su zvukovi ženskih tišina oduvijek bili samo muški.

Čita nam tako Amira požutjela stara pisma što su ih pisale Sejdefa, Elena, Milica, Jadranka, šejtan-devojče, pašina robinja, nesretnica iz Koprivničkog Ivanca i druge njene davne, neznane sestre. Ništa danas nije isto kao u njihovo doba, samo je bezdana ženska tišina – poslušate li malo bolje – ostala ista.

To nije tišina što je ostala iza ugaslih glasova: to su sami ti glasovi.

autor teksta: Boris Dežulović (iz predgovora albuma Silk & Stone)

{youtube}8EXkJurTPdI|500|400|0{/youtube}

Vokal: Amira Medunjanin
Klavir: Bojan Zulfikarpašić
Kontrabas: Nenad Vasilić
Ud: Yurdal Osman Tokcan
Kanun: Hakan Güngör
Gitara: Boško Jović

* U pjesmi “Čula jesam da se dragi ženi” gostuje kontrabasist Stjepan Horvat

Album “Silk & Stone”, u izdanju Aquarius Recordsa, producirao je cijenjeni jazz pijanist Bojan Zulfikarpašić, koji je ujedno i aranžer, a na dvije pjesme aranžman potpisuje i gitarist Boško Jović. Album je miksao Nenad Vasilić, sjajni kontrabasist i dugogodišnji Amirin suradnik, dok je mastering radio Raphaël Jonin. Fotografiju naslovnice potpisuje Anur Hadžiomerspahić, a dizajn omota sarajevska firma Ideologija, odnosno tim u sastavu Anur Hadžiomerspahić, Tarik Zahirović, Almir Abaz i Bojan Stojčić.

Album je snimljen u studiju male koncertne dvorane Vatroslav Lisinski od 2. – 4. prosinca 2014., sa snimateljem Filipom Vidovićem (Morris Studio).

SILK & STONE

ELENO KERKO
ČULA JESAM DA SE DRAGI ŽENI
KRADEM TI SE U VEČERI
IZ BANJU IDE ŠEJTAN DEVOJČE
SEJDEFU MAJKA BUĐAŠE
IMA DANA
AJDE DA LI ZNAEŠ, PAMETIŠ MILICE
ŠTO TE NEMA
TELAL VIČE