Skip to content

Nove izvedbe Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski

Najava iz zagrebačkoga HNK-a

Nikola-Šubić-Zrinjski

Opera HNK u Zagrebu najavljuje pravu poslasticu za novu sezonu. Naime, uvijek atraktivna i rado gledana opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca bit će izvedena 6., 7., 10., 15. i 18. listopada

Izvedba će se ostvariti pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i u režiji Krešimira Dolenčića, dok u glavnim ulogama nastupaju: Siniša Hapač / Vitomir Marof kao Nikola Šubić Zrinjski, Tamara Franetović Felbinger / Željka Martić kao Eva, Marija Kuhar Šoša / Ivana Lazar tumače Jelenu, Domagoj Dorotić / Miljenko Đuran bit će Lovro Juranić, Ozren Bilušić / Igor Hapač imaju ulogu Gašpara Alapića, Luciano Batinić / Ivica Čikeš nastupaju kao Sulejman Veliki, tu su još i Stjepan Franetović, Davor Radić, tj. Alen Ruško i drugi.

O operi Zrinjski znamo dosta toga, a posebno to da se trajno zadržala na repertoaru hrvatskih opernih kuća. Badalićev libreto prožet je rodoljubnim oduševljenjem. Velikoj turskoj vojsci pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog se 1566. godine suprotstavila tvrđava Siget s malom skupinom hrabrih ljudi. Zahvaljujući hrabrosti hrvatskog bana i vojskovođe Nikole Šubića Zrinjskog, Turska je vojska zadržana u opsadi puno dulje nego se moglo očekivati. Nije bilo pomoći iz Beča, ali posada Sigeta i dalje je branila grad te gotovo cijela izginula u posljednjem jurišu.

Opera je skladana u duhu velike talijanske romantične opere, a popularne arije i velike ansambl scene osigurale su operi brojne izvedbe na domaćoj sceni i mnogim gostovanjima u inozemstvu. Svima je znano veliko finale U boj, u boj koje poznaje publika širom svijeta, a posebno je veliku popularnost steklo u dalekom Japanu.

Nives Gajdobranski