Nova “Prilika” o fenomenu “realityja”

prilika

prilika

Zagreb – Što će u društvu ostati nakon emisija koje se hvale da su “stvarne”, glavno je pitanje 83. broja “Prilike”, mjesečnoga magazina unutar Glasa Koncila s nadnevkom 16. studenoga. Glazbeni analitičar Mario Šoša analizira fenomen “realityja” koji je odavno premrežio hrvatski medijski prostor. Postavlja pitanje kako da je nešto što se uvijek prikazuje plemenitim ciljevima, blještavim bojama, nasmiješenim licima, istodobno puno proturječnosti. Paradoksalno je da reality, što u prijevodu znači “stvarnost”, nije stvarnost već čista fikcija. O pozivu dirigenta u mini-intervjuu svjedoči i maestro Ivan Repušić.

Mr. Ivo Lovrić u rubrici “Politika” analizira kako predsjednička kampanja još nije službeno započela, a kandidati već najavljuju novi mesijanizam. Piše i o duboko podijeljenom hrvatskom društvu kojem nedostaju mehanizmi dijaloga.

Koliko su ekonomisti odgovorni za stanje u hrvatskom gospodarstvu i mogu li ga oni spasiti, pita se, iz perspektive vlastite ekonomske struke dr. Domagoj Sajter.
Višetjedne prosvjede hrvatskih branitelja na zagrebačkoj Savskoj cesti (i) iz argumentacijskoga kuta analiziraju fonetičari “Prilike”. U “Oluji mozgova” svjedočanstva na temu “Moj Vukovar” iznijela su tri sugovornika na poseban način povezana s Gradom herojem – vukovarski branitelj i pisac Drago Maksimović, pjesnikinja Martina Baričević i član zlatnoga veslačkoga četverca Damir Martin.

Predstavljajući knjigu “Rođeni smo i nikada ne ćemo umrijeti” Borna Puškarić razgovarao je s Enricom Petrillom, suprugom pokojne Chiare Corbella Petrillo, žene iznimna svjedočanstva vjere. Komparatistica književnosti Nikolina Mesić analizira “Opsadu neba, roman o sv. Katarini Sijenskoj” Louisa de Wohla. U filmskoj rubrici piše se o “Putu” redatelja Emilija Esteveza, djelu koje tematizira hodočašće u Santiago de Compostelu.

Reportaža Marije Samardžije i Zvonimira Atletića daje uvid kako je “Redovnički band aid” snimio svoju himnu ususret Godini osoba posvećenoga života. Koji motivi vode mlade da svoje slobodno vrijeme daruju župi, otkriva se u tekstu o novim snagama nakon završene specijalizacije animatora instruktora.
Novinar Ivan Tašev podsjeća kako su na stranicama (dvo)tjednika “Glas Koncila” obrađivane radijske i televizijske teme. Nastupi “Dinama” i “Rijeke” u europskom nogometnom natjecanju izazivaju različite poglede, o čemu se piše u sportskoj rubrici.

Zbog pretjerane vlage u stambenom prostoru dolazi do neželjenih posljedica za zdravlje, a kako ih spriječiti tumači prof. Jadranka Pavić. Osobe svih naraštaja, od studenata do umirovljenika, kupuju u trgovinama “iz druge ruke”, što je tema kojom se bave “Stilske vježbe”.

Nagradni kviz “Prilike” omogućuje osvajanje knjige “Dođi, Spasitelju svijeta (Meditacije uz evanđelja u došašću i božićnom vremenu)” dr. Josipa Šimunovića. (IKA)