Nova ploča – “Stablo” Nine Romić

nina romic

nina romic

Ninu Romić nazivali su draguljem i pionirom novije kantautorske scene; uspoređivali je s Jadrankom Stojaković; glazbu su joj nazivali minimalističkom, svježom, melankoličnom, ali zapravo su glavne odlike Ninine muzike beskompromisni pristup onome što iskreno voli. Indie, folk, psihodelija… pravci su uz koje njezine pjesme postaju životnije, šarenije i zanimljive. Ostavljajući iza sebe dva albuma „Daljine” i „Ptice” Nina Romić okrenula se novom albumu kojem je dala ime „Stablo”, pronalazeći inspiraciju u prirodi, malim stvarima, nostalgiji, ljubavi…

Ponovo je pokazala jedno drugačije lice. Najvećim dijelom to je zasluga ljudi koji je okružuju, benda koji čine: Frederic Lanz (klavir, klavijature, harmonika), Petar Cvahte (bubanj) i Ivica Antunović (bas gitara), Mark Mrakovčić koji je snimao i producirao album te Ivana Lulić koja na dijelu materijala pjeva prateće vokale.

„Osobno, mislim da mi je ovo najzrelije izdanje,” istaknula je Nina i nastavila: „u bendovskom smislu sada sam potpuna. Drago mi je da mogu publici predstaviti pjesme upravo onakve kakve ih čujem na probama s dečkima. Za to je bilo potrebno mnogo truda i promišljanja. I stvarno sam zadovoljna rezultatom.”

Dotičući se samog snimanja Nina je istaknula: “Veći dio smo snimili uživo u MM centru, u kojem imamo i koncertnu promociju albuma 20. svibnja. Veseli me što je na album prenesena atmosfera i energija koja se može osjetiti samo kada pjesmu uživo izvodiš. Ponosna sam jer smo surađivali s talentiranim producentom Markom koji je osjetio našu glazbu i pronašao najbolja rješenja.”

Preslušavajući novi album stječe se dojam da je Nina od zadnjeg albuma jače pustila glas, lupila rukom o stol i jasno izrazila svoj stav. Da bi do toga došlo održala je mnoštvo koncerata na raznim mjestima i s raznim glazbenicima; pokrenula je u jednom zagrebačkom klubu autorski glazbeni program za kantautore pod nazivom „Začarana Močvara”; nastupala na festivalima, obrađivala tradicionalne pjesme, ali i pjesme nekih izvođača s kojima ju nikad ne biste spojili…

Slušajući pjesme na albumu kao da svaka ima neki svoj život, nosi neku svoju priču. Album otvara „Savršeno običan dan”, aktualni singl koji prati i videospot, potom priča seli u tramvaj u kojem pratimo „Vožnju”, još jednu poznatu pjesmu koju je Nina predstavila publici prije godinu dana. „Kraj mene” je pjesma izvedena krajem prošle godine na Chansonfestu. Niz poznatih pjesama presijeca neobična pjesma „Obod šešira” koja najbolje dočarava sve visine i dubine kojima je spreman poći Ninin vokal. Slijedi „Bicikl”, romantična minijatura ispjevana kroz priču o dva bicikla. „Možda” donosi tisuću pitanja i mješavinu glazbenih pravaca u bržem ritmu, dok je „Stablo” sjetna balada na koju se nastavlja „Dječakova pjesma”, song koji je u drugoj verziji uvršten i na album „Oči u Magli – Tribute to Satan Panonski”. Preostale dvije pjesme su „Vuprem oči”, tradicionalna pjesma koja Ninu vraća korijenima u romantično tamnoj verziji i „Osmijeh kao porculan” – savršen outro ovog raznolikog albuma.

Ako ste preslušali pjesme nadam se da ćete se složiti sa mojom konstatacijom:
„Ovo je CD koji vas neće ostaviti ravnodušnima.”
(I.F., Aquarius Rec.)

STABLO
NINA ROMIĆ
(Aquarius Records CD 506-14)

Popis pjesama:

Savršeno običan dan
Vožnja
Kraj mene
Obod šešira
Bicikl
Možda
Stablo
Dječakova pjesma
Vuprem oči
Osmijeh kao porculan