Nova Lađa o odgoju za vrednote

ladja

ladja

Zagreb – Posljednji ovogodišnji broj Časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrednota kršćanske kulture – Lađe objavljen je u nakladi Glasa Koncila.

Budući da izlazi u vremenu intenzivne pripreme za proslavu Božića, progovara o temeljnim vrednotama koje svoje mjesto pronalaze u svakodnevnom promišljanju i djelovanju. Riječ je o vrednotama koje moraju zauzimati središnje mjesto i u odgojno-obrazovnom djelovanju: miru, solidarnosti i pravednosti.

“Nitko nije oslobođen obveze promicanja i življenja tih vrjednota. Siromaštvo, diskriminacije, manipulacije, ekološke katastrofe, nepravde u svijetu i drugi problemi ne mogu se nadvladati jednostavnom promjenom zakona, nego zahvaljujući unutarnjoj promjeni čovjeka, tj. zrelim i odgovornim djelovanjem i ponašanjem formiranoga čovjeka. Zrelo i odgovorno ponašanje može pak biti plod samo kvalitetnoga odgojnog djelovanja. Da bi pojedinci pak mogli zrelo i odgovorno djelovati, potrebno ih je ›brižljivo odgajati za što širu kulturu srca‹ (GS, 31)”, ističe u uvodnoj riječi urednica Ružica Razum.

U odgoju za vrednote škola ima nezamjenjivu ulogu. Nijedan predmet u školi i nijedan nastavnik nije izuzet od toga zadatka. Škola cjelokupnim svojim djelovanjem, a na poseban način po vjeronauku u školi, hrvatsko društvo može činiti solidarnijim, pravednijim, čovječnijim. Jednom riječju – boljim.

Rubrika Članci donosi članke Dubravke Petrović Štefanac Odgoj za društvene vrijednosti u nastavi katoličkoga vjeronauk te Martine Šego i Ružice Razum Integracija vjerskoga odgoja u predškolske ustanove. Uz članke novi broj Lađe donosi i redovite priloge, poput metodičkih preporuka, osam radnih listova te ustaljenih rubrika (Iz različitih motrišta, Čitaonica za velike i male, Vjeronauk na daskama). (IKA)