Nova izdanja Vatikanske pošte

Božićna vatikanska marka, zajedničko izdanje s poštom Argentine

Vatikanske pošte

Vatikan – Vatikanska pošta 21. studenoga u promet pušta više poštanskih izdanja, te drugih prigodnih izdanja. Božićna vatikanska marka je kao i ranijih godina izdana zajedno s poštom još jedne zemlje. Ovogodišnje izdanje zajedničko je s poštom Argentine. Marka nominalne vrijednosti 85 centi predstavlja rođenja Isusovo, djelo argentinskog slikara Raula Soldija (1905.-1994.). Originalno djelo nalazi se u crkvi Sv. Ane u mjestu Glew, u okolici Buenos Airesa gdje je Soldi često ljetovao, te je tako oslikao niz murala.

Obilježavajući 50. obljetnicu pohoda Pavla VI. Svetoj zemlji, Vatikanska pošta objavila je aerogram na kojem se nalaze protagonisti povijesnog susreta. Nominalna vrijednost aerograma je 2 eura.

U povodu 85 godina osnivanja Države Grada Vatikana (11. veljače 1929.) izdana je serija od četiri prigodne dopisnice. Na naličju svake od dopisnica nalaze se po dva portreta papa i to Pija XI. i Pija XII., Ivana XXIII. i Pavla VI., Ivana Pavla I. i Ivana Pavla II., te Benedikta XVI. i Franje. Cijena serije je 6,05 eura, a pojedinačne dopisnice koštaju 70 i 85 centi, te 2, odnosno 2,5 eura.

S dvije marke Vatikanska pošta obilježava i 450. obljetnicu smrti Michelangela. Marke prikazuju dva motiva iz kapele Paolina Apostolske palače. Nominalna vrijednost maraka je 70 i 85 centi.

I Vatikanska pošta se pridružila obilježavanju 450. obljetnice rođenja Williama Shakespearea. U toj prigodi objavljena je poštanska marka nominalne vrijednosti 85 centi, s portretom pisca.

Također objavljene su dvije poštanske marke vezane uz putovanja pape Franje u 2013.godini. Prva marka nominalne vrijednosti 70 centi spominje se pohoda Svetoga Oca na Lampedusu, Cagliari i Asiz, a druga od 85 centi pohoda u Rio de Janeiro. Uz pojedinačne marke, tiskan je i blok od četiri marke nominalne vrijednosti 3,40 eura. (IKA)