Noćne smjene štete zdravlju

shutterstock radnocu

shutterstock radnocu

Rad u noćnim smjenama stvara kaos u organizmu i može izazvati dugoročnu štetu zdravlju, upozorili su britanski znanstvenici

Znanstvenici iz Centra za istraživanje sna sveučilišta u Surreyju otkrili su da su poremećaji koje smjenski rad uzrokuje prisutni na bazičnoj molekularnoj razini.

Stručnjaci kažu da su razmjeri, brzina i težina oštećenja izazvanih budnim stanjem tijekom noći iznenađujući.

Ljudsko tijelo ima vlastiti prirodni ritam i biološki sat koji je podešen na spavanje noću i aktivnost danju.

Taj sat ima duboki utjecaj na tijelo, mijenjajući sve od hormona i temperature tijela do fizičkih sposobnosti, raspoloženja i funkcije mozga.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su pratili 22 osobe čije je tijelo prolazilo put od normalnog obrasca rada danju do rada u noćnim smjenama.

Krvne pretrage pokazuju da je normalno 6% gena programirano da bude aktivno u određeno doba dana, no jednom kad su dobrovoljci radili čitavu noć to se izgubilo.

Više od 97% gena, koji fukcioniraju po određenom ritmu, bilo je izbačeno iz svoga ritma zbog spavanja u pogrešno vrijeme.

“To pokazuje zašto se loše osjećamo zbog jet laga ili kad radimo u neredovitim smjenama”, kaže Simon Archer, jedan od znanstvenika.

Njegov kolega Derk-Jan Dijk kaže kako svako tkivo u organizmu ima vlastiti dnevni ritam, no sa smjenama to se gubi.

Istraživanja su pokazala da radnici u smjenama, koji spavaju premalo i u krivo doba dana, mogu povećati rizik razvoja dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Druga istraživanja sugeriraju da su srčani udari češći kod radnika u noćnim smjenama.

Dijk kaže kako je poznato da je smjenski rad povezan s negativnim nuspojavama i zdravstvenim posljedicama koje se pokazuju nakon nekoliko godina smjenskog rada.

“Vjerujemo da su te promjene ritmičnih obrazaca rada gena vjerojatno povezane s nekim od tih dugoročnih posljedica po zdravlje”, kaže Dijk.
Profesor Hugh Piggins sa sveučilišta u Manchesteru kaže kako istraživanje pokazuje da su trenutačni učinci noćnog rada prilično teški.

“Iznenađujuće je koliko je snažan učinak koji je uz to uočen tako brzo, radi se o većim poremećajima nego što se mislilo”.

On upozorava da se radi o kratkoročnom istraživanju pa su trajna posljedice neizvjesne, no istodobno dodaje kako se može zamisliti da noćni rad vodi u mnogo zdravstvenih problema. (Foto: Shutterstock, Hina)