Skip to content

Noć muzeja u Muzejskom dokumentacijskom centru u znaku dobre knjige

noc muzeja mdc 2

MDC pripremio zanimljiv program za posjetitelje svih dobnih skupina

Siječanj je mjesec koji ljubitelji muzeja s nestrpljenjem očekuju – naravno zbog tradicionalne Noći muzeja koja će se održati u petak 31. siječnja, a u kojoj sudjeluje više od 100 muzeja i zbirki diljem Hrvatske. Muzejski dokumentacijski centar (MDC) u Ilici 44 u Zagrebu, pripremio je šarolik i zanimljiv program za posjetitelje svih dobnih skupina koji započinje u 18,00 sati. Posebna pozornost ove godine posvećena je najmlađim posjetiteljima koje u MDC-u očekuju muzejske slikovnice, edukativne igrice; puzzle i memory i interaktivne kompjuterske igre za školski i predškolski uzrast. Cilj edukativne radionice, koje će voditi viša kustosica Tončika Cukrov jest potaknuti što veći broj djece i mladih na posjet muzejima i galerijama i upoznati ih s njihovim fundusom. U tu svrhu pripremljeni su interaktivni multimedijski programi s namjerom da djeca uče o muzejima i umjetnosti kroz igru i film.

noc muzeja mdc 1

Umjetnički vrijednim filmskim programom, pomno odabranim od strane web urednice MDC-a Lade Dražin-Trbuljak, MDC će kvalitativno obogatiti sadržaj Noći muzeja. Kao uvodni filmovi bit će prikazani najraniji hrvatski reklamni filmovi Tvornice sapuna Schicht, koji su nastali u razdoblju od 1928. do 1938., posebno zanimljivi jer su tek 2007. godine pronađene njihove kopije koje se danas se čuvaju u Muzeju Slavonije u Osijeku. Posebnu dimenziju programu dat će projekcije filmova poput Peek& Poke, Muzeja informatike i informatičke tehnologije iz Rijeke ili Idemo na kavu! Etnografskog muzeja u Zagrebu, koji na osobit i duhovit način govori o poduzetničkom poslu s kavom i koji je dio jednosatnog programa posvećenog Poduzetničkoj kulturi u europskim gradovima, što nam može biti interesantno kao novoj članici Europske unije. Tom prigodom bit će prikazan i reportažni film Samo smo slični, koji nastao je 2010. u radionici jednog vrlog zanimljivog, ali javnosti malo poznatoga Muzeja policije iz Zagreba, inače rađenog za potrebe istoimene izložbe koja na popularan način opisuje osamnaest metoda identifikacije.

noc muzeja mdc 1

Ljubitelje knjige očekuju dvije osnovne akcije: popust od 50% na nova izdanja MDC-a i poklon knjiga po vlastitom izboru. Posjetiteljima će po prigodnim cijenama biti dostupni sjajno prihvaćeni i višestruko nagrađivani Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke, a za one s nešto stručnijim literarnim ukusom tu su publikacije: Što je muzejski katalog , Muzejske publikacije za djecu i mlade i nova Muzeologija 50. Voditeljica specijalne muzeološke knjižnice MDC-a Snježana Radovanlija Mileusnić, predstaviti će bogat program muzejskog izdavaštva i upoznati posjetitelje sa širokim spektrom muzejskih sadržaja, tema, zbirki i predmeta. Svi su pozvani da prelistaju velik broj kataloga, muzejskih vodiča i monografija i izaberu svoju publikaciju po izboru! Osnovni cilj je jednostavan, promijeniti percepciju muzejske knjige i istaknuti raznolikost dostupnih izdanja jer uistinu postoje knjige za svaku dob, svačiji ukus i interes.

Program Muzejskog dokumentacijskog centra usmjeren je na djecu osnovnih i srednjih škola, predškolce te njihove roditelje i građane. Dakle, svi su pozvani na edukativno i ugodno druženje.

noc muzeja mdc 3

noc muzeja mdc 4