Njemačka vlada udovoljit će zahtjevu Turske i odobriti pokretanje kaznenog postupka protiv njemačkog satiričara Jana Boehmermanna koji je u svojoj satiričnoj emisiji “Neo Magazin Royale” od 31. ožujka pročitao pjesmu uvredljivog sadržaja na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, priopćila je njemačka kancelarka Angela Merkel u petak

“Sud je dao svoju posljednju riječ”, stoji u izvješću.

Merkel je istodobno najavila ukidanje spomenutog članka zakona nazivajući ga nepotrebnim. Ona je objasnila kako današnja dozvola za pokretanje kaznenog postupka ne znači i osudu kao ni odluku u smjeru vrednovanja slobode mišljenja i umjetnosti.

Turska je od Njemačke zatražila progon komičara koji se narugao Erdoganu, a sljedeći pravni potez još nije poznat.

Naime, on je napisao pjesmu ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan (Erdo-kako, Erdo-gdje, Erdogan)’, za koju smatraju da vrijeđa predsjednika.

U njoj se osvrnuo na Erdoganovu politiku nasilnog suzbijanja demonstracija, prava žena i rata s Kurdima, a k tome i turske želje da bude članica EU.

Kad bi ovaj satiričar bio osuđen, po njemačkom zakonu bi mogao izdržavati kaznu do jedne godine zatvora, a njemački mediji tvrde da je Boehmermann pod policijskom zaštitom i da je otkazao svoju narednu emisiju. vijesti.rtl.hr