Ne bojimo se novih spletki. Ovo referendumsko pitanje predviđa zabranu i ‘outsourcinga’ i ‘spin-offa’

sindikati outsourcing

sindikati outsourcing

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin nije danas želio komentirati najavu 17 sindikata da će Saboru uskoro dostaviti više od 450 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, a kazao je kako će se o svemu očitovati kad vidi na što se sindikalni zahtjev točno odnosi, dok sindikati poručuju – raspišite referendum ili će biti problema.

“Prikupili smo potpise i od Sabora tražimo da raspiše referendum. Bude li drugačije, bit će problema, jer je dosta izigravanja volje građana. Mi sigurno nećemo mjesecima čekati skrštenih ruku da se oni iživljavaju nad voljom građana”, poručio je predsjednik sindikata preporod Željko Stipić, u telefonskoj izjavi Hini.

Izvijestio je da je do poslijepodne prebrojano više od 450 tisuća potpisa na zahtjev Saboru da raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili jesu li za donošenje posebnog zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

Prema anketnom listiću koji je građanima ponuđen na potpisivanje, novi bi zakon izrijekom naveo da administrativne, tehničke, administrativno-tehničke, pomoćne, pomoćno-tehničke i ostale poslove u javnom sektoru čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelatnosti javnih službi i djelokruga državnih tijela obavljaju isključivo zaposlenici, službenici i namještenici, odnosno osobe koje su u radnom odnosu u javnom sektoru.

Predloženim zakonskim tekstom u potpunosti bi se zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

Stipić ističe kako takvo referendumsko pitanje onemogućuje da se izbjegne raspisivanje referenduma na način na koji je to učinjeno 2010., kada je Ustavni sud zaključio da referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora nema svrhe, nakon što je tadašnja vlada povukla prijedlog zakona o radu koji bi dokinuo postojeće kolektivne ugovore.

“Ne bojimo se takvog scenarija, jer ovo referendumsko pitanje predviđa zabranu, ne samo ‘outsourcinga’, nego i ‘spin-offa’ i bilo koge drugog načina izdvajanja pratećih djelatnosti, bez obzira radi li se o izdvajanju u državnu ili privatnu tvrtku”, rekao je Stipić i dodao kako sindikati neće tolerirati bilo kakav pokušaj izigravanja volje građana. (Foto: Hina, narod.hr/h)