Natječaj: Novi fragmenti 6

Nastavljajući višegodišnju tradiciju Erste & Steiermärkische Bank d.d. i ove godine pokreće natječaj za projekt pod nazivom „Novi fragmenti 6". Riječ je o projektu kojim nastoji pružiti podršku mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima do 30 godina i studentima akademija likovnih umjetnosti otkupom njihovih umjetničkih djela (skulptura, slika, grafika i instalacija) te dodatnom dodjelom novčane nagrade za najbolji rad.

Prijave za „Nove fragmente 6" primaju se do 31. listopada 2009. godine.

Kvalitetne fotografije radova (slika, skulptura, instalacija, grafika) uz pripadajuću cijenu i kratki životopis autora šalju se na adresu:

Erste & Steiermärkische Bank d.d.,
Služba komunikacija
Ivana Lučića 2
10000 Zagreb
(uz naznaku „Novi fragmenti 6")

O odabiru radova za otkup i proglašenju najboljeg rada odlučivat će stručni žiri u sastavu:
Vanja Babić – voditelj Galerije Matice Hrvatske,
Patricia Kiš – likovna kritičarka Jutarnjeg lista,
Božica Dea Matasić – akademska kiparica,
Bane Milenković – akademski slikar i
Borivoj Popovčak – ravnatelj Strossmayerove galerije.

Odabrani radovi bit će prikazani na izložbama u Rijeci i Zagrebu krajem godine, a za autora najboljeg rada predviđena je i novčana nagrada.

U dosadašnjih pet izdanja projekta koji je započeo 2001. godine, otkupljena su ukupno 83 rada mladih umjetnika. Prošlogodišnje izdanje „Novih fragmenata" još jednom je dokazalo je da je cijeli projekt uspio zaživjeti kao prepoznatljiva i respektabilna manifestacija s kojom mladi umjetnici željni priznanja i izlaganja najozbiljnije računaju, što se vidjelo iz gotovo 250 radova pristiglih na natječaj. U konačnici, otkupljeno je 15 radova, ukupne vrijednosti od gotovo 110 tisuća kuna, koji su bili prikazani na izložbama u Malom salonu u Rijeci i Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu potkraj 2008. godine, a pobjednica natječaja bila je mlada osječka autorica Ines Matijević s grafikom naziva „Anamorfoza". Godine 2007. prvu nagradu odnijela je Sanela Đurinec za ulje na platnu pod imenom „U naletu", dok je pobjednik „Novih fragmenata 3", održanih 2006. godine bio Zlatan Vehabović s radom „br. 8" u tehnici ulje na platnu.

Veza između umjetnosti i Erste banke temelji se na poslovnoj strategiji Banke na području sponzoriranja i donacija koja je usko vezana za kulturu i mlade. Slijedeći navedenu strategiju, Erste banka nastoji kontinuirano pomagati mladim akademskim likovnim umjetnicima putem „Novih fragmenata" koji očekivano iz godine u godinu nailaze na sve veće zanimanje.

Info:
www.erstebank.hr/press_priopcenja.asp

Akademija-Art.net