Napetosti između Japana i Kine

Kina povećava napetosti u Istočnokineskom moru. Tako u najmanju ruku glasi optužba u aktualnom godišnjaku japanskog Ministarstva obrane. Ipak japanska mogućnost reakcije je ograničena

japan kina

Već godinama Narodna republika Kina pojačava svoje gospodarske i vojne aktivnosti ispred svoje obale. Te aktivnosti u Istočnokineskom moru Japan često doživljava kao provokaciju. Kada je Kina 2013. godine proglasila “zonu protuzračne obrane” iznad otoka Senkaku/Diaoyu nad kojima kontrolu žele imati kako i Japan, i Kina, to je izazvalo žestoke prosvjede u Tokiju i Washingtonu. Uspostavljanje “zone protuzračne obrane”, koja u međunarodnom pravu nema značaja, stručnjaci su ocijenili kao čistu “simboličnu politiku”. Kina je naime time samo željela naglasiti svoje zahtjeve za stavljanjem pod svoju kontrolu ovih spornih otoka.
U aktualnom godišnjaku japanskog Ministarstva obrane uspostavljanje “zone protuzračne odbrane” je ponovo žestoko kritizirano. U njemu se navodi da je Kina pokušala “jednostrano promijeniti status quo”, te da bi to moglo dovesti do eskalacije i nenamjernih posljedica u Istočnokineskom moru”. “Japan je ozbiljno zabrinut”, navodi se u izvještaju.

Japanski konzervativni premijer Shinzo Abe, koji je na dužnosti od prosinca 2012. godine, slijedi ofenzivnu i povremeno provokativnu politiku prema Kini. Abe je tako u prosincu 2013. godine posjetio Svetište Yasukuni.

Na ovom spomen mjestu, podignutom japanskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, odana je počast i osuđenim ratnim zločincima, koji su svoja djela počinili u Kini ili Koreji. Ova posjeta u Kini je naišla na oštre kritike. Bilateralni razgovori su potom otkazani. Uslijedilo je diplomatsko ledeno doba.

Abe je iskoristio različite prilike kako bi u Aziji pokazao svoju politiku usmjerenu protiv Kine”, kaže Alexandra Sakaki iz Fondacije za znanost i politiku iz Berlina u razgovoru za DW. Prema Sakakijevim riječima Abe je tako tijekom Dijaloga Shangri-La 2014. godine, azijske sigurnosne konferencije, stvorio atmosferu protiv Kine, bez da je u svom govoru izravno prozvao Kinu. “Utoliko je Japan u najmanju ruku sukrivac zbog toga što su kinesko-japanski odnosi u krizi”, kaže Sakaki. (DW)