Nakon 3 godine – Ministri zadovoljni učinkom Vlade

rebalans-ministri-vlada

Ministri u Vladi smatraju da je Kukuriku koalicija u tri godine od dolaska na vlast napravila najviše što je mogla s obzirom na zatečeno stanje u državi, a slažu se da je recesija, u kojoj se Hrvatska nalazi već šestu godinu, najveći problem koji je nužno što prije riješiti

rebalans-ministri-vlada

Kukuriku koalicija je točno prije tri godine pobijedila na parlamentarnim izborima te su novinari ministre uoči sjednice Vlade u četvrtak zamolili da ocijene što je napravljeno u tri godine mandata, odnosno što je moglo bolje.

Grčić: zadržana su socijalna prava

“Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, ali u okolnostima u kojima živimo, mislim da i nije tako loše”, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić ističući kao najveće postignuće protekle tri godine zadržavanje socijalnih prava.

Kaže kako je osobno zadovoljan učinjenim, no dodaje da se moglo i više, “posebno kad je riječ o okretanju krivulje BDP-a”.

“Međutim, ni BDP nije toliko važan koliko je važno da smo u ove tri godine uspjeli ono što mnoge druge zemlje nisu, a to znači zaštitili socijalne troškove”, rekao je Grčić podsjetivši da se ne režu socijalna davanja i mirovine te da su se minimalno smanjile plaće.

To znači, dodaje potpredsjednik Vlade, da se održava onaj standard građana izravno ovisnih o državi i proračunu koji je zatečen na početku mandata.

“U Rumunjskoj su 25 posto rezali plaće i mirovine. Zamislite koliko Rumunji trebaju čekati godina da to nadoknade”, dodao je.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kao i Grčić, smatra da je Vlada u okvirima mogućeg napravila puno toga, a žali što se na početku mandata nije krenulo “ozbiljnije s reformama”.

“Očekivanje građana i nas samih sigurno su bila daleko veća, ali ponovit ću, u okviru mogućeg napravili smo jako puno”, rekao je.

Maras: više je reda u državi

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da se puno toga napravilo, a i on najvećim minusom drži činjenicu da je Hrvatska još uvijek u recesiji.

Puno se napravilo, uveo se red u javne financije, više je reda u državi, kaže Maras te ističe i to da je u protekle dvije godine više osnovanih nego zatvorenih tvrtki te manje nezaposlenih.

“Naravno da ni mi nismo zadovoljni time što je Hrvatska još uvijek u recesiji. To je najveći minus”, kazao je.

To državu najviše opterećuje u ovom trenutku i u zadnjoj godini mandata moramo raditi na tome da nakon šest godina Hrvatska izađe iz recesije, ističe Maras.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže kako je u protekle tri godine u svom resoru napravio maksimalno koliko je mogao, no slaže se da se može i bolje te je, na inzistiranje novinara, kazao kako je potrebno pojačati brzinu ulaska Hrvatske u Schengenski režim.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako bi svatko htio da je stanje u državi bolje, da se stvari odvijaju bržim tempom.

“Svjesni smo da globalna slika još uvijek nije dobra, ali ovo sve što smo radili u protekle tri godine sigurno će rezultirati poboljašnjima opće slike”, ocjenjuje.

U svom resoru ističe poboljšanja u područjima gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti te gospodarena parkovima.

Svi oni građani koji su uz pomoć vlade obnovili kuće i obrtnici koji su radili na tim radovima mogu svjedočiti da se tu zaista radi o pomacima, kaže Zmajlović te dodaje i činjenicu da sada dvostruko više ljudi u zemlji ima mogućnost razvrstavanja otpada. (glasistre.hr, Photo: Patrik Macek/PIXSELL)