Najmoćniji državnici svijeta na obilježavanju Dana D

bosse
Francuski predsjednik Francoise Hollande pozvao je u četvrtak svjetske čelnike koji stižu u Francusku na obilježavanje 70. obljetnice Dana D da tu priliku iskoriste za smirivanje krize u Ukrajini.

Suočen s domaćim kritikama da je pasivan glede Ukrajine, Hollande bi na radnoj večeri o ukrajinskoj krizi trebao razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a kasnije u četvrtak na drugoj večeri priključiti se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Jedan od njegovih glavnih ciljeva, kažu diplomati, jest pripremiti teren za prvi susret Putina s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u petak, u vrijeme dok na istoku Ukrajine traju sukobi vladinih snaga i proruskih separatista.

Odvojene večere pokazuju koliko su francuski dužnosnici, na zahtjev Washingtona, otišli daleko pazeći da Obama i Putin budu daleko jedan od drugoga u Parizu, a uoči 70. obljetnice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji u Drugom svjetskom ratu na kojoj će se okupiti 18 svjetskih čelnika.

Glavni grad Francuske bio je blokiran tijekom dolaska vlakom iz Londona britanske kraljice Elizabete II. Potom je Obama iz Bruxellesa stigao sa summita skupine G7 na kojem nije bio Putin.

“Ovo je važna prilika da pokažemo zahvalnost i bratstvo, ali i veliki međunarodni događaj koji bi trebao služiti interesima mira”, poručio je Hollande na summitu i požurio natrag u Pariz.

Upitan je li u Francuskoj moguć susret Putina i Porošenka, Hollande je rekao: “Da … Pozvao sam Porošenka, jer predstavlja ukrajinski narod koji je puno propatio u Drugom svjetskom ratu. Bit će tamo zajedno s predsjednikom Putinom. Predsjednik Putin je o tome informiran”.

Obama je pozvao Putina da prizna i surađuje s novom ukrajinskom vladom i da zaustavi “provokacije” uz ukrajinsko-rusku granicu ili će se u suprotnom suočiti s oštrijim sankcijama skupine G7.

Dodao je i da bi volio kada bi Francuska odustala od prodaje nosača helikoptera Mistral Rusiji.

“Znam da je to veliki posao. Svjestan sam da su radna mjesta u Francuskoj važna. Mislim da bi bilo dobro tu stvar zaustaviti”, istaknuo je Obama.

Putin je francuskim medijima u srijedu rekao da je voljan razgovarati s Porošenkom i Obamom. I dok američki predsjednik zasad nije potvrdio da će iskoristiti tu priliku, u četvrtak će se susresti ministri vanjskih poslova Rusije i SAD-a.

Nalazeći se u krajnje osjetljivoj situaciji, Hollande će sa sastanka s Elizabetom II. u Elizejskoj palači pohitati u luksuzni restoran na Elizejskim poljanama na večeru s Obamom i potom se vratiti u svoju rezidenciju na drugu, kasnu večeru s Putinom.

Francuski predsjednik cijeli je tjedan pokušavao Ukrajini otvoriti diplomatska vrata pošto je u posljednji trenutak pozvao Porošenka na obljetnicu Dana D. Ukrajinci su se protiv nacista borili u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Francuski diplomati kažu da Hollande, koji se s ukrajinskim predsjednikom sastao u srijedu u Poljskoj, priželjkuje da se Putin i Porošenko barem rukuju na ručku za uzvanike iza zatvorenih vrata dvorca Chateau de Benouville iz 18. stoljeća.

Bio bi to prešutan znak da prvi čovjek Kremlja priznaje legitimitet Porošenka, što bi otvorilo vrata dijalogu, smatraju diplomati.

Kao očiti znak priznanja, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karašin potvrdio je da će ruski veleposlanik u Ukrajini biti na Porošenkovoj inauguraciji.

Putin nije isključio susret s prozapadnim ukrajinskim predsjednikom, prvi nakon ruskog pripojenja Krima u ožujku.

“Neću nikoga izbjegavati”, rekao je Putin u razgovoru za francusku radijsku postaju Europe 1 i privatnu televiziju TF1 o mogućnosti da se rukuje s Porošenkom. “Ni pred kim se neću skrivati, sa svima ću razgovarati”, dodao je.

Oko 1800 ratnih veterana i 18 svjetskih državnika s obje strane Atlantika, sa svih strana svijeta nazočit će u petak obilježavanju 70. godišnjice Dana D, najveće invazije u povijesti ratovanja.

I dok će slavljenički vatrometi osvijetliti plaže Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword, okrugla će godišnjica biti prilika za tiho prisjećanje na žrtvu brojnih mladića koji su dali svoje živote za konačni slom nacističke okupacije Europe, oslobođenje stravičnih nacističkih logora smrti i završetak višegodišnjeg brutalnog sukoba koji je veći dio zapadne Europe ostavio u fizičkim i ekonomskim ruševinama.

Središnja međunarodna svečanost bit će održana na plaži Sword, najistočnijoj od pet plaža na kojoj će se postaviti posebna tribina za uzvanike. Na Swordu će se odati počast za 156 tisuća savezničkih vojnika i francuskih članova pokreta otpora koji su toga dana sudjelovali u borbama.

U znak poslijeratnog europskog jedinstva, odat će se počast i za 23 tisuće poginulih Nijemaca, u nazočnosti kancelarke Angele Merkel i njemačkih ratnih veterana. (Jutarnji.hr)

bosse