U sklopu Malenog ciklusa Hrvatske glazbene mladeži i u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom 7. studenog 2014. u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u 10 i 11.30 sati održati će se simfonijska bajka Peća i vuk

Peća i vuk-slika

PEĆA I VUK
Zagrebačka filharmonija

Dinko Appelt, dirigent
Vinko Štefanac, glumac

Simfonijska bajka Peća i vuk djelo je ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva namijenjeno djeci, prilagođeno za pripovjedača i orkestar. Skladatelj je za ovu orkestralnu suitu napisao i tekst koji predstavlja zanimljivu i duhovitu priču o hrabrom dječaku Peći, koju pripovijeda dramski glumac, a pojedine osobe i životinje u priči predstavljene su glazbenim instrumentima. Ulogu pripovjedača ima poznati kazališni glumac Vinko Štefanac, a instrumentima će muzicirati glazbenici Zagrebačke filharmonije uz dirigentsku palicu Dinka Appelta. Stoga će djedicu predstavljati fagot; mačku klarinet; patku oboa; lovce trube; vuka četiri roga, a dječaka Peću cijeli orkestar. Radnju bajke i likove slijede slike na velikom platnu, koje prikazuju kako je dječak Peća uz pomoć lovaca i prijatelja iz životinjskog carstva svladao strašnog vuka.

Od premijere 1936. do danas, ovaj je naslov doživio i nebrojene adaptacije u druge medije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film te audio album za kojeg je Bill Clinton dobio i Grammya 2004. godine.