Najava manifestacije Škraping 2015 – “Škraping for 10!”

skarping 3

skarping 3

U srijedu, 12. studenoga 2015., u 11,00 sati, u Maloj vijećnici u prostorijama Zadarske županije bit će predstavljena i najavljena manifestacija Škraping Tkon – otok Pašman 2015. koja će se održati 7. ožujka 2015. na otoku Pašmanu sa startom u Tkonu.

Škraping će predstaviti:
1. Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon
2. Robert Lukačić, tehnički direktor manifestacije
3. Stipe Božić, sportski direktor manifestacije
4. Julija Radović, voditeljica manifestacije
5. Nadia Varunek, koordinatorica manifestacije
6. Adriana Benčić, suradnik na Sajmu otočnih proizvoda
7. Veronika Bobić, asistentica Škrapinga
8. Ana Kuštera, voditeljica dječjeg Škrapića
9. Margita Vrankulj, rukovoditeljica marketinga Ilirije d.d., generalnog sponzora manifestacije,
10. Boris Maver, potpredsjednik Udruge za Down sindrom Zadarske županije

skarping 2

Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Prvi Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni je začetnik gospodin Josip Tomić, atletski stručnjak.

Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (cca 40 km) – namijenjena je iskusnim sportašima; Light (cca 20 km) – upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, tu je i Đir – nekoliko kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku.

Škraping je službeno dio Treking lige.

Sportski direktor utke Škraping Tkon – otok Pašman 2015. prvi put je Stipe Božić, poznati alpinist i putopisac, dugogodišnji prijatelj Škrapinga i zaljubljenik u pašmanske škrape.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih zemalja i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku u cjelini. Ugostit ćemo sportaše koji će sudjelovati u utrci i članove njihovih obitelji. Svake godine na manifestaciji sudjeluje više od tisuću natjecatelja, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Na posljednjem Škrapingu, koji se održao 8. ožujka 2014., sudjelovalo je 1000 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva: Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Srbije…

Sljedeći Škraping- „Škraping for 10! „ održat će se 7. ožujka 2015., bit će to jubilarno, deseto izdanje popularne trekking utrke na kojoj se očekuje više od 1000 natjecatelja i najmanje 500 posjetitelja, gostiju, izlagača Sajma otočnih proizvoda, uzvanika i predstavnika medija, sveukupno više od 1500 ljudi na dan održavanja utrke.

skarping 1

Osim glavne utrke Škraping, u nedjelju, 8. ožujka 2015., održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša.

Jubilarni Škraping imat će humanitarni karakter, a dio sredstava uplatit će se za potrebe Udruge Down sindrom Zadarske županije. S osobitim zadovoljstvom najavljujemo da će djeca oboljela od Down sidroma imati priliku sudjelovati na dječjem Škrapiću, a toga dana pridružit će im se i dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Cilj Škraping utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanje ekološko-športske svijesti.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je 2010. godine dobio prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
Ove godine Škraping je dobio posebno priznanje od Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za unapređenje turističke ponude zadarskih otoka.

Osim glavnog događanja, utrke Škraping 7. ožujka 2015., cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP -Hrvatski otočni proizvod.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 15 oznaka HOP, od čega iz Tkona devet nositelja.

U sklopu održavanja Sajma otočnih proizvoda, odabrat će se i najbolji Tkonski suvenir u suradnji s Hrvatskom udrugom kreativnih amatera – HUKA.

Glavni generalni sponzor manifestacije Škraping je tvrtka Ilirija d.d. iz Biograda.

www.skraping.hr

ORGANIZATORI:
JKU „PRVENJ”, OPĆINA TKON I TZ OPĆINE TKON