Najava izložbe “12 ciklusa” Dimitrija Popovića

dimitr

dimitr

Vrijeme: srijeda, 22. listopad 2014. u 19.00 sati
Mjesto: Galerija „Vjekoslav Karas”, Ljudevita Šestića 3, Karlovac
Događanje: otvorenje izložbe „12 ciklusa” Dimitrija Popovića

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti otvorenje izložbe „12 ciklusa” akademskog slikara Dimitrija Popovića. Ovo je prvo predstavljanje autora u Karlovcu a njegovim originalnim radovima. Suradnjom između autora i voditeljice Galerije „Vjekoslav Karas”, akademske slikarice, Aleksandre Goreta izvršen je odabir radova. Izložba će predstaviti najkvalitetnije radove iz perioda sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas.

Dimitrije Popović je rođen 4. ožujka 1951. godine na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Za boravka u Parizu 1974. upoznaje pariškog kolekcionara gospodina Davriera, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. Iste godine, u povodu velikog jubileja “Leonardo a Milano – 1482-1982”, izlaže ciklus crteža Omaggio a Leonardo u milanskoj Palazzo Sormani. U godini jubileja, dvije tisuće godina kršćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu.

Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spa – Milano, 2003.

Predgovor izložbi napisala je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas”, akademska slikarica, Aleksandra Goreta. Izložba ostaje otvorena do 30. studenog 2014. godine i može se razgledati radnim danom od 8–16 sati, a srijedom i petkom još i od 17-19 sati te subotom i nedjeljom od 10–12 sati.