Naj’siromašniji’ predsjednik na svijetu

Predsjednik Urugvaja Jose Mujica daje 90% svoje plaće u dobrotvorne svrhe! Jose živi u seoskoj kući, vozi staru VW Bubu, čak leti avionom u ekonomskoj klasi. To je kaže, “dosta za njegov jednostavan stil života”. Zovu ga posljednjim herojem politike, predsjednikom koji uistinu brine o ljudima svoje zemlje. Zašto je takav vođa iznimka, a ne pravilo?! Čini li vam se da su uglavnom političari ti koji dobro žive dok građani krpaju kraj s krajem? Međutim, nije uvijek tako, a predsjednik Urugvaja, živi je dokaz.

president-of-uruguay-jose-mujica

Ovaj 77-godišnji čovjek od mjesečne plaće koja iznosi 12,500 dolara (oko 72,500 kuna), za sebe zadržava samo 1250 dolara ili 7250 kuna. Ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja podupire mala poduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne

“Zadovoljan sam s ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s puno manje”, a vrijedi spomenuti da je i svoju suprugu zamolio da učini isto.

Jose Mujica i njegova supruga nemaju djece i žive na maloj farmi u predgrađu Montevidea, gdje uzgajaju krizanteme za prodaju.

Mujica je odbio živjeti u raskošnoj predsjedničkoj palači kao i koristiti osoblje.

Poznat je i po neformalnom odijevanju.

Njegov najveći “udar” na državni proračun bila je kupnja Volkswagenove “bube” u vrijednosti od 1945 dolara.

Mujica predsjedničku palaču koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tijekom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove obitelji.

Međutim, ovaj se predsjednik ističe po još nečemu. Urugvaj, naime, ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Mujica tvrdi da ga ne zanimaju nevjerojatni iznosi i brojni bankovni računi jer ono najvrjednije što ima ne može se kupiti novcem.

Isto tako, Urugvaj je treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je rijetkih država koje su uspjele izbjeći recesiju i zadržati pozitivnu stopu rasta.

U lipnju ove godine odlučio je krenuti u legalizaciju kontrolirane prodaje marihuane od strane države s ciljem borbe protiv zločina vezanih za trgovinu drogom, a dodao je i da će isto tražiti od svjetskih vođa. Time Magazine tom mu je prilikom posvetio članak.

Mujica nije jedini predsjednik koji je donirao svoju plaću. Isto su prije njega učinili John F. Kennedy i Herbert Hoover, piše Yahoo.

Tijekom posljednjih mjeseci 2013., poznati filmski redatelj Emir Kusturica počeo je snimanje dokumentarnog filma o životu Mujice, kojeg smatra “posljednjim junakom u politici”.

Atma.hr