Skip to content

Muzej Lapidarium – Čuvano s razlogom

Otvorenje u subotu, 15. Studenog 2008. godine u 18 sati.
Čuvano s razlogom / Custodito con ragione
Boris Anić, Mirjana Benjak, Gina Cittar, Mitar Dražić, Ines Manzoni Nikčević, Graziella Pocceco Scala, Zdravko Pilko, Jelica Tanasić i Jerica Ziherl
Izložba „Čuvano s razlogom" bavi se temom kolekcionarstva, restauracije, konzervacije malih i velikih uspomena kao jednim od vrijednih izvora za proučavanje lokalne kulturne baštine te društvene povijesti Novigrada i okolice od kraja 19. stoljeća do danas.

Sample Image

Osnovna značajka ove izložbe je aktivna suradnja, nužna interakcija lokalnog stanovništva i muzeja u pogledu prikupljanja građe i dokumentacije. Predstavljena građa dolazi iz privatnih zbirki, iz starih ormara i ladica koji su nam sa velikim zadovoljstvom otvoreni. Ti isti ljudi bili su najvrijedniji izvor informacija koje su nam poslužile da se predstavljeni predmeti kontekstualiziraju i promatraju kroz što vjerodostojniju priču, s ciljem da se omogući uvid u društveno-povijesni razvoj, kulturnu baštinu te u život pojedinca i cjelokupne lokalne zajednice.

Istovremeno će se na izložbi predstaviti dvije donacije. Ljubaznošću gospođe Jelice Tanasić iz Poreča muzej je dobio na „čuvanje" velik broj slika, crteža, skica, grafika Muje Adrovića, akademskog slikara koji je 80-ih godina 20. stoljeća radio i živio u Poreču. Donirana djela pripadaju nadrealističkoj poetici. Druga je donacija Jerice Ziherl, a riječ je o knjižnoj i arhivskoj građi o povijesti Novigrada i Istre.
Izložba je otvorena do 1. prosinca 2008. i može se razgledati svakodnevno od 10 do 13 i 17 do 19, ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno. Izložba je ostvarena sredstvima Grada Novigrada.

Info

Muzej – Museo Lapidarium
tel. (0)52 726 582;
Akademija-Art.net
See also  Ciklus posvećen ljubavi Vlade Tuđe