Munira Serdarević: Luksuz od rođenja do smrti

MuniraSerdarevic

MuniraSerdarevic

U utorak, 15. srpnja u 20 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvara se samostalna izložba Munire Serdarević: „Luksuz od rođenja do smrti”. Izložba je dio programa 49. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna (čija je središnja izložba svečano zatvorena 3. srpnja u Tehničkom muzeju u Zagrebu) te predstavlja realizaciju 1. nagrade koju je ova autorica osvojila na prethodnom, 46. zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti održanom 2011. godine, u formi samostalne izložbe. Riječ je o izložbi jastuka i posteljine interpretiranih na humoran, pomaknut način, izvedenih u njihovoj „luksuznoj” i „socijalnoj” inačici, kao kritički osvrt na društvene obrasce i stereotipe te sve izraženije raslojavanje društva.

Vanjkuš, jastuk, kušin, blazina, uzglavlje, podglavač, podglavnjak, jastučić, jastuče, Wangenkissen (obraz-jastuk).

Krevetni, foteljni, oltarski, ordenski, posthumni, baldahinski, ljubavni, kurtizanski, bolesnički,

Smišljeni za uskrsnuće, za životni uzdah, jecaj, grcaj, smijeh, plač, san, javu, drijem, maštanje, cjelivanje, čitanje, opuštanje i konačni odlazak.

Nijemi ljubavni saučesnik, pomagač u zavođenju, znalac u nježnosti, ljubavnik u dodiru, strpljivi odmornik i vječni prijatelj.

Stvoren za život, od dolaska do odlaska, za svakodnevno uskrsnuće.

Obraz ga ljubi, kosa ga miluje, uši ga osluškuju, nos fazonira, šapat se iščekuje, u nježnosti utapa, mrak predočuje, tišinu šalje, intimnost prima.

Bucmasti, asketski, valjkasti, okrugli, ugaoni, pernati, krpeni,

Najpovjerljiviji naš prijatelj, intimus, supatnik, saučesnik u smjehu i plaču, blizak mislima i tajnama u glavi našoj, doušnik uhu, ljubavnik obrazu, za šaptanje otvoren, utjehu nudi, cjeliva i sakriva o svjetla, mračnu sigurnost daje, sestrinski brižan, očinski pri ruci,

Iz noći i sna odmorne i svježe u život nas vraća a umorne i teške k sebi prihvaća.

Željko Slijepčević

Munira Serdarević (r. 1950. godine u Zagrebu). Umjetničkim radom profesionalno se bavi od 1987. godine, kada dobiva nagradu za suvenir na zagrebačkoj Univerzijadi. Bavi se uređenjem interijera i izloga. Organizirala je umjetničke dječje radionice koje su u više navrata bile u sadržaju obrazovnog dječjeg TV programa. Dobitnica je 1. nagrade 46. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna 2011. godine. Članica je ULUPUH-ove Sekcije za produkt dizajn od 1994. godine. Živi i radi u Zagrebu.

 

49. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn
Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost
www.49zagrebackisalon.com
Popratni program:
Munira Serdarević: „Luksuz od rođenja do smrti”
samostalna izložba prvonagrađene autorice 46. zagrebačkog salona
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
15.7. – 26.7.2014.
Otvorenje u utorak, 15. srpnja u 20 sat