Skip to content

Mr.sc. Nediljko Matić: Ovaj referendum je zadnja šansa

nediljko-matic

Ovo pišem iz osobnog iskustva. U dva mandata sam bio zastupnik HDZ u Saboru RH. U trima izborima sam obavljao visoke dužnosti u izbornim stožerima HDZ-e. Sudjelovao sam u kreiranju izbornog zakona za izbore 1992. i 1995. Bio sam tajnik Izvršnog odbora Središnjice HDZ i član Glavnog tajništva HDZ od 1992. – 1997.

Moje je mišljenje da je referendumsko izjašnjavanje za promjenu izbornog zakona, Građanske inicijative “U ime obitelji” zadnja šansa da se Zakon o izborima zastupnika bitno popravi.

Postojeće političke elite nemaju nikakvu namjeru mijenjati stvari koje bi unosile kvalitativne promjene na bolje. Nedemokratskim stranačkim vodstvima nikako ne odgovara bilo kakva inicijativa koja bi povećala utjecaj građana na stranačko djelovanje. Građani su potrebni samo na dan bilo kojih izbora. Šire neistine da bi prag od 3% ugrozio političku stabilnost. Njemačka ima taj prag. U savezni parlament ušle su samo 4 stranke (CDU, SPD, CSU i Zeleni). U Njemačkoj su zabranjene predizborne koalicije. Mi imamo situaciju da HNS ima veliki utjecaj u Vladi a nemamo saznanja o njihovom postotku glasova.

Mi sada u Hrvatskoj imamo u svim političkim strankama, koje imaju utjecaj na politiku od lokalne do državne razine, potpuno nekompetentna rukovodstva. Stranačkim liderima je najvažnije da u potpunosti kontroliraju stranačka tijela koja donose odluke. Njihova kompetencija njima nije važna. Ako damo površnu analizu većine sadašnjih i bivših ministara, bez obzira na stranačke pripadnosti, vidimo da se radi o potpuno nesposobnim osobama.

Dobar dio članova HDZ misli kao i ja. Čestitam ovoj inicijativi i spreman sam se aktivno u nju uključiti. (Foto: narod.hr, Izvor: Narod.hr)

*mr. sc. Nediljko Matić, profesor je filozofije i informatike. Bio je dva mandata zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.