Može li jutarnja šetnja pospješiti mršavljenje?

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu PLOS One, osobe koje su fizički aktivne u jutarnjim satima imaju značajno niži indeks tjelesne mase

setnja

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su sudjelovale 54 osobe prosječne dobi od 30 godina. Znanstvenici su uzeli u obzir podatke o ukupnoj fizičkoj aktivnosti, prehrambenim navikama i navikama spavanja.

Kada su proanalizirali sve faktore, došli su do zaključka da su osobe, koje su u jutarnjim satima bile aktivne u prirodi, imale za 20% niži indeks tjelesne mase.

Znanstvenici ističu da nije toliko važno koji je tip aktivnosti niti kojeg je ona intenziteta. Dovoljna je lagana šetnja od 20 do 30 minuta.

Također su otkrili da što su sudionici ranije bili izloženi danjem svijetlu, to je rizik od nastanka pretilosti bio manji. Prednosti su bile prisutne čak i za vrijeme oblačnih dana.

“Promjenom dnevnih rituala i povećanjem fizičke aktivnosti u jutarnjim satima može smanjiti rizik od nastanka pretilosti”, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Kathy Reid.

Poznato je da je sunčeva svjetlost dobra za cjelokupno zdravlje organizma, uključujući psihičko, mentalno i fizičko zdravlje.

Prethodna istraživanja su pokazala da se izlaganjem sunčevoj svjetlosti tijekom dana pospješuje oslobađanje melatonina tijekom noći, a on je zaslužan za dobar i nesmetan san.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. (CentarZdravlja.net)