Skip to content

Mornar: Svojim obrazovanim kadrovima nemožemo ulagati u rast njemačke ekonomije

mornar

Izjava ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara da bi bilo razumno da se studentima uvede obveza ostanka u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van, izazvale su buru neodobravanja u hrvatskoj javnosti. Sada se ministar Mornar oglasio iz Čakovca, u kojemu je sudjelovao na otvaranju dograđenog dijela čakovečke gimnazije.

Mornar je istaknuo kako mu je namjera bila poslati poruku o tome da obrazovanje košta i da je skupo, nabrajajući sve troškove koji ulaze u školovanje jednoga djeteta.

Istaknuo je kako jedna godina školovanja na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini državu košta 2.000 eura, što znači da učenik koji je završio srednju školu državu košta oko 25.000 eura.

“Diplomant hrvatskog sveučilišta državu košta oko 50.000 eura, a ukoliko takav diplomant po završetku ode u Njemačku, onda smo taj novac uložili u rast njemačke ekonomije”, rekao je Mornar.

“Jesmo li dovoljno bogati da investiramo taj novac u rast njemačke ekonomije? Mislim da nismo. Naravno da nije bila ideja da se to uvede, riječ je o mom osobnom mišljenju”, izjavio je Mornar.

“Smatram da si siromašna Hrvatska ne može priuštiti da hrani bogata gospodarstva svojim obrazovanim kadrovima”, izjavio je ministar obrazovanja. (Foto: Zarko Basic/PIXSELL, dnevno.hr)