Skip to content

Modni ormar ’09


Ivana Bakal, Dženisa Pecotić, Marija Šarić Ban, Elvira Ulip

U utorak, 10. studenog, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u sklopu ovogodišnje manifestacije MODNI ORMAR’09 otvara se izložba „Kostimografija"

MODNI ORMAR je projekt Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu kojim se natjecateljskim programom, nizom izložbi i modnih događanja promoviraju mladi dizajneri, studenti fakulteta, ali i modni dizajn u cjelini. Projekt se uspješno održava već četvrtu godinu za redom, a u okviru  ovogodišnjeg njegova izdanja u Galeriji ULUPUH će se održati izložba radova četiri bivše studentice fakulteta: Ivane Bakal, Dženise Pecotić, Marije Šarić Ban i Elvire Ulip. Povezuje ih, uz članstvo u ULUPUH-u, i činjenica da su se velikim dijelom ili u cijelosti svog profesionalnog djelovanja posvetile kostimografiji i na tom polju ostvarile značajne rezultate. Izbor njihovih kostimografskih ostvarenja u galeriji će se predstaviti putem kostima, kostimografskih skica i fotografija iz predstava.
Više o manifestaciji MODNI ORMAR na:
http://www.modniormar.ttf.hr/

Sample Image

Ivana Bakal

Godine 1987. diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Odsjek dizajna tekstila i odjeće. Kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Autorica je brojnih kazališnih kostimografija, između ostalog: Bogi Ivač, Sluga Jernej i njegovo pravo, Vodenka, Tužna je nedjelja, Ubojstvo u ulici Lourcine, Promatranja, Bračni peterokut, Ženska naklapanja, Važno je zvati se Ernest, Marija Callas, Cabaret, Mi djeca s kolodvora ZOO, Povratak, I Pagliacci, Vesela udovica, Orfej u podzemlju i dr. Surađivala je sa poznatim redateljima: V. Gerić, S. Jamnicky, M. Šparemblek, J. Juvančić, B. Kovačević, L. Vindakijević, S. Anočić, D. Ferenčina, D. Mađarić, B. Jelčić, N. Kleflin…Predsjednica je Sekcije za kazalište, film i televiziju  ULUPUH-a od 2000. do 2006.godine, a predsjednica ULUPUH-a od rujna 2003. godine. Članica je ULUPUH-a od 1988. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1989. godine.

Sample Image

Dženisa Pecotić

Diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Uz modni dizajn, od 1986. godine bavi se kazališnom (drama, opera, balet) i filmskom kostimografijom , te je surađujući sa nizom uglednih hrvatskih i inozemnih redatelja i koreografa do danas ostvarila oko stotinu kostimografskih projekata. U HNK u Zagrebu napravila je, između ostalog, kostimografiju za predstave Balade……koje donosi vjetar….., Tranquilisimo, Cantatu 66, Donauballet 1995, Ne hodi po travi…padaju anđeli, Tramvaj zvan čežnja te je obnovila kostime Inge Kostinčer za Gotovčeva Eru s onoga svijeta. Surađuje i sa HNK u Osijeku, Rijeci i Varaždinu. Od 1982. godine članica je ULUPUH-a, od 1984. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
Marija Šarić Ban
Diplomirala je dizajne tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Aktivno radi kao kostimograf dramskih i plesnih predstava. Do sada potpisuje tridesetak samostalnih kostimografija realiziranih u zagrebačkim kazalištima Vidra, D.K.Gavella, Epilog teatar, Teatar Gavran, Teatar Žar ptica, Kazalište Trešnja, zatim PULS-Zagreb, HKK-Zadar, ZPA-Zadar. Godine 1999. osniva i vodi Atelje Arcadia-za kreiranje i izradu kostimografije te dizajna odjeće. Godine 2001. osniva Ustanovu Arcadia za obrazovanje na području dizajna odjeće i kostimografije čija je ravnateljica i aktivni predavač. Izlaže od 1987. godine.

Sample Image

Elvira Ulip

Nakon diplome na Tekstilno-tehnološkom fakultetu počinje surađivati s poznatim i afirmiranim hrvatskim kostimografima (Ika Škomrlj, Ljubica Wagner, Zlatko Bourek i Dijana Kosec Bourek) te stječe znanje i kreativno iskustvo kojim se služi u mnogim kostimografijama. Stalno je zaposlena u Kazalištu Komedija gdje je ostvarila samostalne kostimografije u predstavama Kaos u kulisama, Kako se uzme, Priča s južne strane, Boccaccio, Tko pjeva zlo ne misli, Nosonja, Bajadera, Kajkavski rekvijem te niz kostimografskih suradnji kao sukostimograf. Autorica je kostimografije za filmove Četverored i Duga mračna noć, a surađivala je kao kostimografkinja i na filmovima Sofijin izbor, Glembajevi, kamenita vrata. Dobitnica je Nagrada hrvatskog glumišta i Nagrade za kostimografiju na ASSITEJ-evom festivalu.

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH

See also  Branitelji 100-postotni hrvatski ratni vojni invalidi stižu u Sabor
galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Akademija-Art.net