Ministar Jakovina u M. Središću: Mislim da će se grad obraniti

u Maloj Subotici i Palovcu

u Maloj Subotici i Palovcu

Hrvatske vode donijele su u 15 sati rješenje o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplave na rijeci Muri na određenim dionicama. Da je stanje alarmantno, govori činjenica da se nakon +450cm vodomjera proglašava vanredno stanje i sve se službe stavljaju prioritetno u službu obrane od poplava i smanjenja potencijlanih šteta. Trenutno je na rijeci Muri razina vodostaja bila +498 i u daljnjem je porastu.

Te činjenice obvezale su dolazak na Muru u Mursko Središće ministra Poljoprivrede Tihomira Jakovinu, direktora Hrvatskih voda Ivicu Plišića, župana Matiju Posavca koji redovito od uspostave redovnih mjera obilazi Mursko Središće, zamjenika župana i načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije Zorana Vidovića, glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, načelnika Policijske uprave međimurske Krunoslava Gosarića, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, a koje je primio gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

– Čeka nas još jedna besana noć i toga smo svjesni. Mi smo županija koja je omeđena dvjema rijekama i u kojoj uvijek prijeti opasnost od poplava. Smatram da smo napravili koliko je bilo u našoj moći, ponosan sam na građane, vatrogasce, policajce i sve koji su sudjelovali u spašavanju imovine i ljudi. Nadam se da ćemo izdržati ovu noć i da će vodostaj što prije početi opadati – rekao nam je župan Matija Posavec koji je isto tako od jutra na terenu u obilasku poplavljenih područja i u danonoćnoj koordinaciji sa nadležnim službama.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zoran Vidović obećao je osigurati sve što će biti krajnje potrebno: – Opasnost od oborinskih voda je umanjena, iako to i dalje ovisi o mogućim padalinama. U koordinaciji s Hrvatskim vodama šaljemo kamion popunjen vrećama pijeska, i očekuju se hitno dvije crpke. Kanal u Podturnu se počeo prelijevati, sve smo napravili da izbjegnemo katastrofu, cijelo vrijeme pratimo situaciju. Problemi se javljaju I u Dunjkovcu – Pretetincu. Nadamo se da će nasipi izdržati, čeka nas duga i besana noć. Trnava je pala, situacija bi oko nje morala biti mirna. Glavna preokupacija je Mura i Mursko Središće. (IH/emedjimurje.hr)