Mimohod ulicama Pariza u znak sjećanja na žrtve terorističkih napada

charli

Francuska policija i dalje je u potrazi za suučesnicom u napadima u Parizu Hayat Boumeddiene, dok deseci tisuća ljudi u više manjih francuskih gradova odaju počast žrtvama, pred središnji mimohod u Parizu u nedjelju koji će okupiti čelnike Europske unije i europskih zemalja

charli

U najgorem napadu na francusku unutarnju sigurnost u više desetljeća, 17 je osoba ukupno izgubilo život u tri dana nasilja koje je počelo napadom na tjednik Charlie Hebdo u srijedu, a završilo u petak talačkom krizom u tiskari u gradiću Dammartin-en-Goele u koju su se zatvorila braća Cherif i Said Kouachi i uzimanjem talaca u židovskom dućanu u Parizu.

Dvanaest je osoba ubijeno u napadu na Charlie Hebdo, mlada je policajka izgubila život u napadu u četvrtak, a četvero talaca u talačkoj krizi u košer dućanu u petak.

Francuske sigurnosne snage ubile su dvojicu braće koja stoje iza napada na satirički tjednik, kao i Amedyja Coulibalyja koji se zabarikadirao s taocima u židovskom dućanu.

I dalje je nepoznato gdje se nalazi najtraženija žena u Francuskoj, Coulibalyjeva partnerica, Hayat Boumeddiene čija se fotografija potpuno zamotane u veo gdje joj se vide samo oči proširila društvenim mrežama. Fotografija je potpuno drugačija od one koju je objavio Le Monde na zahtjev francuske policije koja pokazuje mladu ženu tamne kose i dječjeg lica, koju je policija već ispitala 2010. u vezi njezinog partnera.

Više desetaka tisuća osoba u subotu se tihim mimohodima prisjetilo 17 žrtava iz Pariza i okolice. U Pauu na jugozapadu zemlje najmanje je 30.000 osoba sudjelovalo u mimohodu, u Orleansu više od 22.000 a u Nici oko 23.000. (Foto: DENIS CHARLET, JL)