Mia Orsag: Surogat

Mia Orsag

Mia Orsag

Galerija Greta, Ilica 92, otvorenje u ponedjeljak 20.10.2014. u 20 sati

Surogat

”Osjećam kako postoji nešto neotkriveno o ženi, što može otkriti samo žena”
Georgia O’Keeffe

Iako je čovječanstvo samo naizgled tijekom prošlog stoljeća pokušalo riješiti pitanje tabua seksualnosti, svjesni smo da je seksualnost i u današnjem društvu još uvijek na tankom ledu i služi kao sredstvo kojim se pokušava uzdrmati društvene, političke i religijske norme današnjeg ”liberalnog” svijeta. U današnjem društvu mobilnosti, individualizma i djelomično olabavljenih autoriteta (religija, politika, zakon) shvaćamo kako lažni i iskrivljeni neo-viktorijanski moral dovodi do kolektivne frustracije, a samim time i do tabuiziranja nečega, što su još ljudi drevnih civilizacija držali vrijednim poštovanja i obožavanja.

Serijom fotografija prostorne instalacije Surogat, Mia Orsag žensku seksualnost prezentira iz perspektive ženskog uma, postavljajuću ju kao subjekt pažnje i požude, u potpunosti lišen vulgarnosti. Referirajući se na Vaginine monologe Eve Ensler, Orsag putem foto instalacije progovara o govoru i jeziku okoline i nutrine vagine, istovremeno ukazujući na problem ženske percepcije vagine kao nečega zamjenskog – surogata, nastale uslijed života u okviru normi koje diktiraju ponajviše društvo i religija. Medij fotografije umjetnici je poslužio kao metoda odmaka od subjektivnog poimanja, a materijali: vata i lak, od kojih je instalacija načinjena, idealan su izbor za oblikovanje sigurnosti, mekoće i topline, kakvima umjetnica pojam vagine želi prezentirati. Na suptilan način Mia Orsag radovima stupa u interakciju s promatračima, propitujući njihovu percepciju i razumijevanje onoga što na prvi pogled nije direktno uočljivo, a prirodna boja materijala dodatno potencira dojam pročišćenosti od bilo kakvih lascivnih konotacija.

U svojoj knjizi Yoni: Sveti simbol ženske kreativne moći, Rufus C. Camphausen kroz povijest prati žene koje su duboko svjesne svoje seksualnosti, lišene srama vlastitog tijela i seksualnosti, zbog čega su u potpunosti bile poštovane od strane zajednice. Upravo na takvu percepciju žena samih Mia Orsag ukazuje svojim intimističkim pristupom te na poimanje vagine kao nečega toplog, kao izvora stvaranja, seksualnosti i seksualnih užitaka.

Surogat Mije Orsag ističe važnost ženske perspektive u pogledu promišljanja i redefiniranja seksualnosti i tabua, osobito onih koji se direktno ili indirektno dotiču žena.

Mia Orsag rođena je 11. srpnja 1983. godine u Zagrebu. 2008. godine stekla je zvanje Akademske kiparice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora S. Gračana. Za vrijeme studija radi kao asistentica u Kiparskom ateljeu Jurkić, asistira pri izradi vitraja u Staklo Artu i u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 2008 do 2011. radi kao restaurator pročelja zagrebačkih povijesnih zgrada, a 2011. zapošljava se u Hera Maris d.o.o. kao voditeljica prodaje i marketinga. Usporedno izlaže na domaćim i međunarodnim izložbama, organizira i vodi nekoliko likovnih radionica te suorganizira nekoliko dobrotvornih događaja. 2013. stekla je zvanje grafičkog dizajnera pri Ivora obrazovnom centru za IT i Management. Od svibnja do rujna 2013. godine radi kao volonterka u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Zagreb, a od rujna iste godine započinje stažiranje kao asistent voditelja galerija. Od rujna 2014. godine radi kao vanjska suradnica na poziciji zamjenice voditeljice Galerije Karas i Galerije Bačva.

Izložba ostaje otvorena do 25.10. 2014. svakim danom od 17 do 20 sati.