Mi smo s organizatorom napravili popis

k borovec

Ovih je dana bilo mnogo govora o “crnim listama” zbog kojih Torcida nije smjela na maksimirski stadion. Zbog toga je danas u Ravnateljstvu policije u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj je govorio Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije.

– Da, mi smo poslali popis tih imena jer vodimo svoju evidenciju. A organizator utakmice ima pravo provesti taj popis. Izgrednici su u policiji evidentirani i selekcionirani s obzirom na intenzitet protupravnih ponašanja u A, B i C kategoriju, a C kategoriji pripadaju oni najgori izgrednici, oni koji ponavljaju prekršaje. U A kategoriji u Hrvatskoj trenutačno su 2064 osobe, u B 1811, a u C 176 navijača. To nema veze sa sudskim zabranama, to je policijska evidencija. Oni koji u ovom trenutku imaju sudske zabrane, a njih je 172, u policijskim su kategorijama svrstani u B i C kategorije. Svi oni koji dvije godine ne naprave novo djelo, idu u nižu kategoriju ili se brišu s popisa.

Načelnik Uprave policije objasnio je prema kojim zakonskim osnovama se evidentiraju navijači.

– Prva je pravomoćna sudska zabrana koja se odnosi na sve one kojima se zabranjuje dolazak na utakmice u zemlji i inozemstvu u trajanju od dvije godine. Druga se odnosi na sve koji se nalaze u bazi podataka koju vodi MUP, a to su oni koji su počinili teže prekršaje, a i na recidiviste. Ono što je jako bitno napomenuti je to da tim pojedincima i organizator može uskratiti dolazak na stadion. U trećoj skupini su pojedinci koji ne moraju biti evidentirani nikada, ali na temelju trenutačnog ponašanja koje policija uviđa na licu mjesta, kao što su utjecaj alkohola, vrijeđanje i droge, mogu biti privedeni i zadržani do dva sata nakon utakmice. (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL, VL)