Merkel: Nema brisanja duga Grčkoj

ang

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila novom premijeru Grčke Alexisu Tsiprasu iz radikalno lijeve Syrize da neće biti novog oprosta dugova toj prezaduženoj državi

ang

Već je bilo dobrovoljnog opraštanja duga od strane privatnih kreditora, a banke su već smanjile dug za milijarde eura – rekla je Merkel u razgovoru za novine Hamburger Abendblatt. – Ne predviđam novo brisanje duga – jasna je bila njemačka kancelarka.

Solidarnost samo sa onima koji provode reforme

Naglasila je da će Europa nastaviti pokazivati svoju solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim državama snažno pogođenima svjetskom ekonomskom krizom, ali samo ako će te države nastaviti provoditi reforme i mjere štednje.

Baš na borbi protiv mjera štednje i obećanju da će tražiti otpisivanje polovice grčkog duga Alexis Tsipras je prošle nedjelje dobio izbore i postao prvi grčki premijer. Takozvana Trojka, odnosno Europska komisija, Europska središnja banka i MMF, sa bivšom grčkom Vladom su dogovorili “paket pomoći”, odnosno kredite vrijedne 240 milijardi dolara kako bi se država izvukla od bankrota.

No, jučer je novi grčki ministar financija Yanis Varoufakis odbio sa Trojkom pregovarati o promjeni uvjeta i krenuo sa kršenjem uvjeta koje su kreditori dogovorili sa bivšom Vladom. Vecernji.hr, foto: