Skip to content

Međunarodni dan nestalih: u BiH se još traga za 8.000 ljudi

dan-nestalih

Članovi udruga obitelji nestalih tijekom rata u Bosni i Hercegovini okupili su se u subotu u svim većim gradovima u toj zemlji kako bi obilježili međunarodni dan sjećanja na nestale osobe, a u središnjoj manifestaciji u Sarajevu sudjelovalo je i četrnaest žena iz Iraka koje također tragaju za najbližima nestalim u oružanim sukobima u toj zemlji.

Koordinatorica Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Klaudija Kuljuh kazala je u Sarajevu kako problem nestalih ne smije biti zaboravljen sve dok postoji i jedna osoba čija je sudbina ostala nerazjašnjena.

Iako je u državama na području bivše Jugoslavije postignut ogroman rezultat jer je pronađeno više od 70 posto nestalih tijekom ratnih sukoba, samo u BiH još uvijek nisu poznate sudbine više od osam tisuća nestalih i to se mora riješiti, kazala je Kuljuh.

“Potpisivanje deklaracije (o nestalima) u Mostaru je pokazalo da su države u regiji spremne nastaviti s ovim procesom”, izjavila je Kuljuh pozdravljajući još jednom u ime ICMP-a potporu procesu traganja za nestalima koju su javno iskazali predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U dvadesetak mjesta u kojima je u subotu u BiH obilježen međunarodni dan nestalih građani su imali priliku iskazati svoju solidarnost s obiteljima nestalih ostavljajući poruke na figurama od stiropora koje su simbolizirale one o čijim se sudbinama još uvijek ništa pouzdano ne zna. (Hina)