Skip to content

Matko Mijić izlaže u Rimu

Izložba skulptura akademskog kipara Matka Mijića pod nazivom "Putovanja", otvara se 20. siječnja 2010. godine, u galerijskom prostoru crkve Santa Rita u Rimu. Izlaže se četrdesetak skulptura nastalih u posljednjih deset godina.

Za Mijića nema beznačajnih predmeta i materijala. Pa i prašina, te sitne česti, kao i dim i čađa omataju tvari koprenama kroz koje mjestimice zasjaje odrazi. I talog na dnu staklenki oblikuju hidrogeološke konfigurcije, počivajući u miru na veliko-malim dubinama. Nataložene čestice se mogu usplahiriti pa zaigraju u tekućini poput pramenova dima; potom se slegnu i vraćaju svom spokoju i zaboravu. Mijić alkemijski ubrzava vrijeme preobličujući stare ili stvarajući nove predmete. Dodaje im slojeve premaza, boje, aplikacije svih vrsta, zagrijava ili pak jetka kiselinama. Tako prelijeće kroz stoljeća i to unaprijed i unatrag. Mijićevi predmeti – umjetnine nemaju upotrebnih vrijednosti, oni se rugaju funkcionalnosti u doslovnom smislu, no funkcioniraju u svijetu mašte, u prizivanju tavanskih i podrumskih etaža duše.

Prof. dr. sc. Ivo Babić

Matko Mijić je rođen 1955. godine. Djetinjstvo je proveo u Milni na otoku Braču, gdje je pohađao i osnovnu školu. U Splitu je završio srednju školu za primijenjenu umjetnost. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti 1981. Nakon studija vratio se u Milnu i živio ondje do preseljenja u Trogir 1985. Od 1984. stvara kao slobodni umjetnik. Imao je 36 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi. Izvanredni je profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Akademija-Art.net

See also  Najava konferencije - Diocletian's Palace in the works of Adam, Clérisseau and Cassas