Masovni ubojica Breivik tuži Norvešku

GettyImages 119819

Norveški ekstremni desničar Anders Behring Breivik koji je prije gotovo pet godina pobio 77 osoba, izlazi pred sud ovog tjedna ali ovaj put u ulozi tužitelja, kazneno goneći državu zbog “nehumanog i ponižavajućeg” tretmana u zatvoru

GettyImages 119819

Suđenje koje bi moglo oživjeti bolne rane održat će se od utorka do petka u sportskoj dvorani zatvora Skien, jugozapadno od Osla, gdje Breivik služi zatvorsku kaznu.

Osoba koja je jednom napisala da su ljudska prava koncept “koji se koristi za iskorjenjivanje čitave civilizacije u ime tolerancije i raznolikosti” optužuje Norvešku da krši dvije klauzule Europske konvencije o ljudskim pravima: jednu koja zabranjuje “nehumane ili ponižavajuće kazne ili tretmane”, te drugu koja jamči “pravo na poštivanje njegova privatnog života i korespondencije”.

Otkad je uhićen 22. srpnja 2011. nakon što je hladnokrvno ubio 77 osoba, 37-godišnji ekstremist zatvoren je u režimu visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika.

Njegovi kontakti s vanjskim svijetom striktno se kontroliraju. Korespondenciju pomno pregledava zatvorska uprava a u rijetke posjete gotovo isključivo dolazi profesionalno osoblje i to iza staklenog zida.

“Pod velikim je stresom”, objasnio je njegov odvjetnik Oystein Storrvik.

Na početku je “jedna od njegovih glavnih aktivnosti bila učenje, ali je sada s tim prestao a to je po meni znak da je izolacija štetna po njegovo psihičko zdravlje”.

Ured glavnog tužitelja, koji brani državu, kaže da su uvjeti pritvora “uvelike sukladni onome što dopušta” Europska konvencija o ljudskim pravima.

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je i maksimalna kazna u Norveškoj, za aktiviranje bombe u blizini sjedišta vlade u Oslu gdje je poginulo osam osoba, a potom za pucanje po skupu mladih na otoku Utoyi gdje je bilo još 69 žrtava. hina